Newsflash
Internaționale

Analgezic, posibil teratogen

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - oct. 1 2021
Analgezic, posibil teratogen

Un grup de cercetători atrage atenţia asupra faptului că utilizarea acetaminofenului în timpul sarcinii ar avea un impact negativ asupra dezvoltării intrauterine a fătului.

Conform unui articol publicat recent în Nature Reviews Endocrinology, utilizarea acetaminofenului ar asocia riscuri legate de apariţia unor defecte în dezvoltarea fătului, dar și a unor afecţiuni ale tractului urogenital. Autorii nu contrazic indicaţiile obstetricienilor privind prescrierea de paracetamol, însă trag un semnal de alarmă și recomandă gravidelor să folosească acest medicament doar în cazurile în care nu există altă opţiune.

     Semnat de 91 de cercetători din Australia, Brazilia, Canada, Europa, Israel, Scoţia, Marea Britanie și SUA, consensul recomandă minimizarea expunerii gravidelor la paracetamol și utilizarea dozei minime eficiente și pe o durată de timp cât mai scurtă. Administrarea de acetaminofen în sarcină poate fi indicată de către medici sau farmaciști, pentru febră sau durere. Febra ridicată este asociată cu multiple riscuri fetale, inclusiv defecte de tub neural sau afecţiuni cardiovasculare, însă datele arată că acetaminofenul este utilizat cu precădere pentru cefalee, mialgii, dureri lombare sau infecţii. Se estimează că peste 50% dintre gravide la nivel mondial utilizează acest medicament și nu consideră că este un tratament „adevărat” sau că ar putea avea efecte adverse.

      Până recent, acetaminofenul a fost singurul analgezic considerat sigur de utilizat în sarcină, iar aceste semnale de alarmă înseamnă limitarea suplimentară a opţiunilor terapeutice pentru gravide. Ibuprofenul a fost deja asociat cu defecte în dezvoltarea fetală, afecţiuni cardiace sau ale vaselor de sânge, iar doze mari de aspirină determină hemoragie cerebrală sau defecte congenitale. Cercetătorii doresc să continue evaluarea efectelor acetaminofenului în sarcină, pentru a înţelege mecanismele și a putea controla expunerea.

     Autorii consensului publicat recent au subliniat că utilizarea acestui medicament pe termen scurt este asociat cu un risc mai mic, în timp ce utilizarea pe o durată mai lungă (peste două săptămâni) poate fi asociată cu un risc mai mare.

 


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2021/09/23/health/acetaminophen-pregnancy-wellness/index.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe