Newsflash
Cultură

Amintiri luminoase

de Elena SOLUNCA - mai 20 2014
Amintiri luminoase
  Încredinţa prorocul David că „anii noştri s-au socotit ca pânza unui păianjen; zilele anilor noştri sunt şaptezeci de ani; iar de vom fi în putere optzeci de ani...“. La împlinirea a şapte decenii, profesorul Ostin C. Mungiu priveşte spre anii care au trecut, vorba poetului, ca „nouri lungi pe şesuri“, şi o face cu o nostalgie abia presimţită în cartea Călător între milenii. Pe băncile şcolilor, apărută la Editura „Gr. T. Popa“ a UMF Iaşi. Cartea se integrează cu şanse de succes în ceea ce se numeşte literatură subiectivă, care, cum aprecia Goethe în „Poezie şi adevăr“, trebuie „să descrie pe om în împrejurările vremii lui şi să arate în ce măsură totalitatea lumii i se opune, în ce măsură îl favorizează, cum din acestea se formează o concepţie despre lume şi oameni. Dar pentru aceasta se cere un lucru greu de atins: anume ca individul să se cunoască pe sine şi veacul său; pe sine, în măsura în care, în orice împrejurări, ar fi rămas acelaşi, iar veacul, ca pe unul care a dus cu sine, a determinat şi a format deopotrivă pe cel ce i s-a supus sau pe cel care i-a rezistat“. E un examen sau, mai degrabă, un pariu în care se încumetă a se prinde cel care porneşte a-şi destăinui viaţa năzuind a fi – cât e posibil – obiectiv, exersându-şi puterea de a se desprinde de efectele colaterale ale gravitaţiei din jurul propriului eu.
  La vârsta senectuţii, distinsul profesor Ostin Mungiu poate spune că şi-a „socotit bine zilele“, că poate fi împăcat cu sine şi cu lumea pentru tot ceea ce a făcut – o carieră profesională performantă, o familie frumoasă, copii cu care se poate mândri şi pe drept cuvânt. Cuvintele au o acoperire cât se poate de concretă, dacă luăm în seamă, fie şi pe scurt, bilanţul activităţii profesionale care l-a impus pe profesorul Ostin Mungiu în comunitatea medicală din ţară şi străinătate – profesor universitar, promotor al învăţământului de algeziologie, director fondator al Laboratorului central de testare a durerii şi al Centrului de excelenţă pentru cercetări asupra durerii non-oncologice de la UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi; autor şi coautor a 50 de volume, peste 500 de lucrări ştiinţifice publicate în ţară şi în străinătate, coautor a 12 brevete de invenţie în domeniul medicamentului. Valoarea ştiinţifică a acestei activităţi este atestată de numeroasele distincţii pe care le-a primit de-a lungul anilor, iar prestigiul profesional este împlinit de celebritatea celor doi copii – Alina şi Cristian.
    Ziua aniversară, urările şi darurile ei pline de semnificaţii l-au motivat să-şi scrie memoriile, adevărate pagini de istorie recentă, urmând la pas drumul vieţii însăşi – de la venirea pe lume, la şcoala primară şi liceul, la anii de neuitat ai studenţiei, doctoratul, specia­lizarea în SUA ca încununare a formării profesionale şi revenirea acasă. Scrutaţi de la vârsta senectuţii, anii formării şi împlinirii umane, profesionale şi sociale au lăsat în amintirea autorului preponderent lumini, în timp ce umbrele, care şi cum au fost (căci au fost, neîndoielnic), sunt mai mult sugerate şi numai atât cât să dea farmec relatării. Mai ales anii de şcoală, frumoşi în sine, cu atât mai mult atunci când, odată trecuţi, descoperi orizonturi ale împlinirilor viitoare, care s-au confirmat. Mai este şi o anume anecdotică, gustată cu deosebire de cei care au trăit studenţia de odinioară, mai ales a celor care au urmat cursurile facultăţii de medicină din „dulcele târg al Ieşilor“, acolo unde legenda impregnează prezentul făcându-l de neuitat.
   Aşadar, împreună cu distinsul profesor Ostin Mungiu, o luăm la pas gospodăreşte pe drumul vieţii sale, începând cu „venirea pe lume“ şi cu inevitabila amintire a părinţilor, apoi anii războiului, refugiul şi revenirea la Iaşi, anii de şcoală, urmaţi de cei mai frumoşi, cei ai studenţiei la Facultatea de Medicină din Iaşi; la medicină, cum l-a convins tatăl, şi nu la istorie, cum şi-ar fi dorit proaspătul absolvent de liceu. Înfiinţată în 1879, Facultatea de Medicină din Iaşi, care poartă emblematic numele lui „Gr. T. Popa“, este una dintre cele mai vechi instituţii de acest fel din ţară; aici a apărut şi s-a afirmat o şcoală ştiinţifică de notorietate naţională şi internaţională. Amintim doar pe Nicolae Hortolomei, Gheorghe Chipail, Nicolae Oblu, Ion Onescu, C. C. Dimitriu, Petre Vancea, Ion Haulică. Mai amintim că, aici, profesorul C. I. Parhon a pus bazele şcolii de neuropsihiatrie şi a contribuit la înfiinţarea celei de a doua clinici de endocrinologie.
   Şi tot la pas, trecem pe rând prin cei şase ani, aflăm programul de studii, gustăm din farmecul folclorului studenţesc, transmis şi îmbogăţit cu fiecare promoţie. Prin toate, profesorul Mungiu a trecut cu seninătate, sigur, cu potenţialul său intelectual şi fără grijă pentru viitorul, care, de altfel, nu l-a dezamăgit. O încântătoare poveste de dragoste, urmată de căsătorie şi de apariţia celor doi copii. Toate după cuviinţă, la timpul lor, după un „hronic al vârstelor“, pe care fiecare îl străbate spre plinirea a tot ce ne-a fost dăruit spre dăinuire, aşa încât s-ar putea considera că ursitoarele i-au făcut daruri cu prisosinţă.
   Rămas în învăţământul superior, Ostin Mungiu a beneficiat de o specializare în SUA, care îmbogăţeşte memoriile sale cu tot ce era nou – şi, har Domnului, era – în activitatea de cercetare propriu-zisă dintr-un laborator modern. Nu sunt trecute cu vederea nici cele ale vieţii cotidiene, urzeala relaţiilor interumane. Se remarcă, încă o dată, un simţ de observaţie rafinat, care-i îngăduie o serie de reflecţii ce îi atestă vocaţia de cercetător. Ca mulţi dintre românii care au avut şansa unor asemenea specializări, şi profesorul Mungiu, familist format în spiritul valorilor tradiţionale, îşi petrece împreună cu soţia ultimele zile ale voiajului şi tot împreună trăiesc odiseea întoarcerii acasă. Banii, câţi erau, le-au permis ca, în drumul din „lagărul capitalist“ spre „lagărul socialist“, să treacă prin Marea Britanie, Franţa, Italia şi Austria.
   Călător între două milenii, profesorul Mungiu ajunge în prima mare staţie, de unde începe drumul maturităţii depline, despre care vom afla, probabil, într-un volum viitor. Ce-i drept, de pe „băncile şcolilor“ totul este luminos, cum luminoşi sunt şi oamenii, cu umbre ce sporesc strălucirea vârstei, anecdotica este pitorească, secondată de un umor discret, gustat probabil mai ales de cei de prin părţile locului şi... timpului. Autorul promite că va continua seria memoriilor cu cei patruzeci de ani care au urmat anilor de şcoală. Sperăm că urmarea va da măsura reală între promisiunile începuturilor trecute prin labirintul uman, profesional şi social-politic al atât de vremelnicei noastre vieţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe