Newsflash
OPINII

Abaterea disciplinară a personalului medical

de Drd. Rareș Voroneanu - apr. 28 2023
Abaterea disciplinară a personalului medical

Din perspectiva dreptului muncii, indiferent de calitatea pe care o deţine un angajat, sancţiunile pe care le prevede legea sunt aceleași.

abatere disciplinara

Când vine vorba de raporturile de muncă, nu puţine au fost cazurile în care un medic, un asistent sau chiar un brancardier a fost sancţionat de conducătorii ierarhici pentru că a nesocotit o dispoziţie și a creat un prejudiciu ori o situaţie nefavorabilă pentru instituţia sanitară în care activa.

Așadar, dacă o faptă care este catalogată ca reprezentând malpraxis poate fi comisă de un medic, medic stomatolog, farmacist, asistent medical ori de o moașă, anumite greșeli care să atragă răspunderea unui angajat sunt independente de calitatea de medic ori de paznic al unei instituţii sanitare. În conformitate cu dispoziţiile actuale ale legislaţiei muncii, „Angajatorul dispune de prerogativa disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceștia au săvârșit o abatere disciplinară”.

Așadar, problematica respectării disciplinei muncii se pune atât în zona privată, cât și în cea publică.

Important de reţinut

Este important de reţinut că răspunderea disciplinară este fundamentată de încălcarea unui ansamblu de norme care reglementează legislaţia muncii, ea fiind angajată pe temeiul derulării unui contract de muncă. Astfel, fără existenţa unui contract individual de muncă legal încheiat, un profesionist al sectorului medical nu poate fi sancţionat în acest mod.

Poate fi penalizat un medic pentru o abatere ce a fost constatată după ce raporturile de muncă au fost încheiate? Răspunsul este categoric nu. Sancţiunea este limitată de „graniţele” de început și de sfârșit ale contractului de muncă. De asemenea, o persoană nu poate să răspundă pentru greșeala alteia, ceea ce face ca răspunderea să fie personală și netransmisibilă.

Nu trebuie să nesocotim nici funcţia de prevenţie pe care o îndeplinește o sancţiune. De multe ori, știindu-se că o anumită abatere poate atrage și sancţiuni, o persoană are posibilitatea să cuantifice eventualele consecinţe care pot să apară în situaţia în care nesocotește anumite dispoziţii.

De altfel, ar fi imposibil să ne imaginăm cum ar arăta un sistem de dreptul muncii fără sancţiuni și fără posibilitatea ca angajatorul să poată limita anumite acţiuni ale angajatului. Bineînţeles, nimic nu îl poate împiedica pe un angajat să se adreseze instanţei de judecată în cazul în care se simte nedreptăţit de anumite decizii ale organelor superioare ierarhic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe