Newsflash
Știri

7 din 10 medici de familie nu se simt trataţi cu respect de autorităţi

de Dan Dumitru MIHALACHE - nov. 25 2022
7 din 10 medici de familie nu se simt trataţi cu respect de autorităţi

Mai mult de jumătate dintre medicii de familie sunt nemulţumiţi de imaginea/statutul lor, de timpul petrecut cu sarcinile administrative, de relaţia cu autorităţile, dar și de aspectele financiare ale activităţii lor.

Dintre toate aspectele măsurate în primul val al Barometrului medicilor de familie, realizat în septembrie 2022 și prezentat săptămâna trecută, cea mai mare nemulţumire pentru trei sferturi dintre respondenţi este generată de imaginea profesiei de medic de familie: 34% sunt mai degrabă nemulţumiţi, iar 42% sunt foarte nemulţumiţi. Nemulţumirea este distribuită pe toate cele trei aspecte măsurate la acest capitol: prestigiul profesiei de medic de familie (71%), calitatea educaţiei medicale din mass-media (75%) și importanţa medicilor de familie în sistemul de sănătate (79%).

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 305 medici de familie (primari și specialiști), împărţiţi echilibrat pe grade de urbanizare, din toate regiunile istorico-geografice ale României. Datele au fost culese în perioada 21 iunie - 6 iulie 2022. Barometrul, realizat de Daedalus Medical în colaborare cu Universitatea „Babeș-Bolyai” și cu sprijinul Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov, încearcă să înţeleagă problemele, oportunităţile, dar și priorităţile de acţiune în sistemul de sănătate, așa cum sunt ele văzute de medicii de familie.

4

2

Nemulţumiţi de timpul petrecut cu sarcinile administrative

Aspectele administrative, care ţin în special de procese și reglementări, ocupă și ele un loc important în acest top al insatisfacţiei medicilor de familie, cu 62% dintre ei mai degrabă nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi. La fel și relaţia cu autorităţile, unde șase din zece medici prezintă un grad mai mic sau mai mare de nemulţumire.

Practic, cele mai mari nemulţumiri legate de aspectele administrative sunt generate de corectitudinea regulilor și reglementărilor actuale (78% mai degrabă nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi), eficienţa regulilor și reglementărilor (77%), dar și de timpul petrecut cu sarcinile administrative (76%).

Pe de altă parte, relaţia cu autorităţile generează nemulţumiri majore pe toate aspectele măsurate, de la oportunităţile de feedback (62%) și răspunsul autorităţilor la feedbackul medicilor de familie (70%), până la respectul cu care aceștia sunt trataţi de autorităţi (71%) sau frecvenţa (62%) și utilitatea (68%) raportărilor cerute de DSP.

Deși ceva mai mici, nemulţumirile apar și în relaţia cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS): frecvenţa (36%) și utilitatea (49%) raportărilor către CNAS, feedbackul referitor la aceste raportări (38%), respectiv sprijinul din partea CNAS (48%).

Un aspect de asemenea important este cel financiar, care generează nemulţumiri pentru mai bine de jumătate dintre medici (51%). Cele mai mari nemulţumiri la această categorie sunt generate de raportul dintre muncă și venituri (58%) și de suma decontată pentru serviciile realizate (52%).

Există însă și aspecte în care medicii sunt într-o proporţie mai mare mulţumiţi decât nemulţumiţi. Această situaţie se regăsește la rapiditatea decontărilor de către CNAS (41%) și stabilitatea veniturilor de la lună la lună (38%). Când vine vorba de corectitudinea decontărilor, situaţia este cumva echilibrată: 34% dintre respondenţi sunt mulţumiţi, în timp ce 35% sunt nemulţumiţi.

Relaţii mulţumitoare cu pacienţii

Atunci când vine vorba de relaţia cu pacienţii și dezvoltarea profesională, medicii de familie sunt mai degrabă mulţumiţi.
Astfel, majoritatea dintre ei (83%) se declară mai degrabă mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de relaţia cu pacienţii. Situaţia este puţin diferită când vine vorba de respectul din partea pacienţilor. Numai 69% dintre medicii de familie se simt respectaţi de pacienţi.

În altă ordine de idei, șapte din zece respondenţi declară că au, în mare, o stare de sănătate bună, foarte bună sau chiar excelentă. Respondenţii, într-o proporţie de 37%, au declarat și că au un echilibru muncă-viaţă personală decent, dar că sunt supuși stresului cu frecvenţă medie (37%) sau ridicată (45%).

Stresul are un impact direct și semnificativ asupra satisfacţiei medicilor de familie faţă de munca depusă (există o corelaţie inversă semnificativă între stres și satisfacţie). Deși doar 4% dintre ei se declară în burnout și 8% se consideră aproape de burnout, starea continuă de stres poate crește numărul acestor procente în viitorul apropiat.

Când vine vorba de instruirea și dezvoltarea personală de care au parte, 77% dintre medicii de familie se simt mulţumiţi, deși mai sunt probleme legate de oportunităţile de dezvoltare personală existente. La acest capitol, mai degrabă mulţumiţi se declară 39% dintre respondenţi, iar foarte mulţumiţi doar unul din zece.

Din punctul de vedere al formării profesionale continue, se remarcă participarea regulată la ședinţele și întâlnirile oficiale cu alţi profesioniști din asistenţa medicală primară. 26% dintre respondenţi participă la trei-cinci astfel de ședinţe pe an.

În același timp, participarea la ședinţe și întâlniri oficiale cu alţi profesioniști din ambulatoriu sau spital este semnificativ redusă, 34% dintre respondenţi neparticipând la nicio astfel de ședinţă în decursul unui an.


Pe aceeași temă:

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe