Newsflash
Știri

1.000 de cadre medicale s-au înscris pentru voluntariat în Turcia

de L. Budin - feb. 14 2023
1.000 de cadre medicale s-au înscris pentru voluntariat în Turcia

Până în prezent, însă, nu au existat solicitări din partea autorităţilor turce, motiv pentru care procesul de recrutare va fi oprit, anunță ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat de Agerpres, a anunţat că aproximativ 1.000 de cadre medicale s-au oferit să meargă voluntar în Turcia, ca să ajute victimele cutremurelor din 6 februarie. 

antakya-turcia-fb
Sursă foto: Facebook Clubul Câinilor Utilitari

 

Circa 1.000 de cadre medicale s-au înscris, (...) atât medici, cât şi asistenţi medicali. Secretarul de stat responsabil pentru asistenţa medicală a verificat permanent aceste liste încât să putem să fim capabili să facem echipe medicale care să se poată deplasa în teren şi care să fie operative din punct de vedere al specialităţilor, respectiv echipe care să aibă chirurgi, să aibă anestezişti şi aşa mai departe. Ţinem legătura cu Ambasada Turciei în România şi înţelegerea cu dânşii a fost ca aceste echipe să fie pregătite, dacă se poate spune aşa, dar numai în cazul solicitării de către autorităţile turce”, a declarat Rafila, la Palatul Parlamentului.

El a menţionat că, până în momentul de faţă, autorităţile turce nu au transmis astfel de solicitări.

Nu cred că va fi necesar în continuare procesul ăsta de înrolare, îl vom opri, dar potenţialul de deplasare există, pe de o parte, iar, pe de altă parte, am făcut şi o inventariere a posibilităţii de a interna pacienţi cu politraumă în spitalele din România. Am primit de la colegii noştri de la spitalele de urgenţă din Bucureşti - câteva zeci pe persoane care sunt politraumatizate pot fi tratate în România. Depinde de solicitarea autorităţilor turce”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a menţionat, totodată, că la Unifarm se strâng materiale sanitare, mai ales medicamente, care sunt donate de diverse companii farmaceutice.

O să organizăm cât de curând un transport. Am luat legătura cu ambasadorul României la Damasc. (...) Sunt cantităţi importante de medicamente. Trei producători din România au acceptat să doneze medicamente”, a explicat ministrul.

Cutremur în Turcia: România răspunde cererii de ajutor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe