Newsflash
Știri

Întinerirea unui institut

de Dr. Mihail CĂLIN - nov. 7 2012
Întinerirea unui institut
   La 30 octombrie a.c., Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu“ Bucureşti (IBCP) a găzduit, în aula „George E. Palade“, conferinţa dedicată încheierii cu succes a proiectului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de cercetare în vederea creşterii competitivităţii în domeniul bolilor cardiovasculare, diabet şi obezitate – CARDIOPRO“, cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul programului operaţional sectorial „Creşterea competitivităţii economice“. Valoarea totală a proiectului, desfăşurat pe parcursul a 44 de luni, este de aproximativ 54 de milioane de lei, din care peste 33,5 milioane reprezintă contribuţia Uniunii Europene, Guvernul României acoperind diferenţa. Scopul acestui demers este accelerarea obţinerii rezultatelor ştiinţifice şi a transferului lor din laborator în clinică, cu consecinţe în profilaxia şi îmbunătăţirea tratamentului bolilor cardiovasculare.
   Proiectul a permis moder­nizarea întregii infrastructuri a institutului, mărirea spaţiilor de cercetare şi achiziţionarea a peste 150 de echipamente, apa­rate şi sisteme de cercetare-dez­vol­tare. În acest fel, laboratoarele deja existente – din departa­mentele Genomică, transcripto­mică şi terapie moleculară, Proteomică, Lipidomică, Patofiziologie şi farmacologie, Biopatologie şi terapia inflamaţiei, respectiv Medicină regenerativă – au fost dotate şi modernizate, fiind create şi 13 laboratoare noi – de Analize genice, Transfecţie virală, Cromatografie în faza lichidă şi gazoasă, Spectrometrie de masă, Citometrie de flux, Adeziune celulară, Microdisecţie cu laser, Miografie, Imagistică exploratorie, Bioinformatică, Microscopie confocală, Bioarhivare şi Platforma de modelare experimentală.
   La evenimentul de inaugurare a investiţiei au participat şi au rostit alocuţiuni, pe lângă dna acad. Maya Simionescu, director general IBPC, dnii acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române (care a îndemnat şi alţi cercetători ca, luând exemplul acestui proiect, să aplice pentru finanţări din partea organismelor europene), prof. dr. Tudor Prisecaru, preşedintele Autori­tăţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică (dsa a subliniat necesitatea ca infrastructura nou creată să fie susţinută cu proiecte de cercetare, inclusiv ale co­lectivelor din afara institutului) şi conf. dr. Florian Bodog, secretar de stat în MS (care, pornind de la impactul uriaş la nivel mondial al bolilor cardio­vasculare, diabetului şi obezităţii, şi-a exprimat speranţa ca studiile desfăşurate aici să aibă cât mai curând aplicaţii clinice).
   În intervenţia sa, dna acad. Maya Simionescu a amintit că, în aceeaşi zi, cu 39 de ani înainte, la ambasada României din Statele Unite, depunea, împreună cu Nicolae Simionescu, materialul justificativ şi cererea de finanţare a institutului care avea să fie înfiinţat în 1979; dsa a arătat că instituţia, devenită în timp centru de excelenţă al Academiei Române, al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, dar şi al Comunităţii Europene, începuse să îmbătrânească, mai ales în privinţa aparaturii, făcând inaccesibile anumite cercetări, fondurile europene având asupra sa efectul unei cure de reîntinerire; a apreciat însă şi că un astfel de program este mai greu decât unul de cercetare, enumerând o serie de dificultăţi din timpul derulării acestuia, date fiind mentalităţile existente şi legile şchioape; a subliniat, în final, că, în ciuda rolului crucial al tehnologiei moderne, cel mai important element într-un proiect de cercetare este cercetătorul, amintind dificultăţile cu care acesta se confruntă în România: îngheţarea posturilor, veniturile mici etc.
   Sperăm că, deşi absentă de la evenimentul la care fusese invitată, dna Ecaterina Andronescu, ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, va răspunde apelului dnei acad. Maya Simionescu, pentru dezvoltarea culturii de valorizare a cercetării în ţara noastră.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe