Newsflash
Știri

În țară, nu există facilități pentru servicii integrate dedicate celor cu autism

de L. Budin - apr. 3 2023
În țară, nu există facilități pentru servicii integrate dedicate celor cu autism

Deși există adulți cu autism, societatea nu pare să le ofere sprijinul adecvat. Ignorarea nevoilor lor poate duce la costuri sociale și medicale semnificative, arată asociația NIA.

Cu ocazia Zilei internaționale de conștientizare a autismului, Asociația NIA Neurodiversity Academy dorește să încurajeze o mai bună înțelegere a acestui spectru de tulburări. Circa 40% dintre persoanele cu autism au un IQ peste medie, dar 25-30% se confruntă cu dificultăți mari de învățare și adaptare, se arată într-un comunicat.

adult-autism-izolare

Persoanele cu autism prezintă o modalitate diferită de a simți, gândi și se manifesta. Preferințele lor sociale, stilurile lor de învățare, modalitățile de comunicare și percepția mediului sunt distincte față de cele ale altor persoane. În multe cazuri, persoanele cu autism pot avea și afecțiuni neurologice, psihiatrice sau alte probleme de sănătate, ceea ce necesită sprijin, stimulare și îngrijire medicală pe întreaga durată a vieții lor, alături de terapii care îi ajută să își dezvolte abilitățile de comunicare și integrare socială.

Asociația NIA subliniază că, la noi, adulții cu autism nu există în statistici. În România nu există facilități publice sau private care să oferă servicii integrate pentru persoanele cu autism.

Din păcate, persoanele cu autism se confruntă cu o serie de obstacole în societate, inclusiv stigmatizarea și discriminarea. În plus, accesul la servicii de terapie și asistență specializată este adesea limitat sau inexistent în multe zone din România”, se arată în comunicat.

Campusul NIA Academy din Bolintin-Vale este cel mai important proiect al Asociației NIA, care își propune să ofere servicii integrate persoanelor cu autism și familiilor acestora. Acesta constă în construirea unui centru educațional și terapeutic modern, dotat cu cele mai bune echipamente și tehnologii, precum și cu spații de cazare pentru părinți și copii.

Campusul va avea ca obiectiv principal creșterea gradului de independență, îmbunătățirea abilităților de comunicare, stimularea dezvoltării cognitive și senzoriale, precum și oferirea unui mediu sigur și adaptat nevoilor persoanelor cu autism. 

O fundație lansează Ghidul de însoțire a copilului în experiențe medicale

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe