În fiecare an, la 1 octombrie este marcată Ziua internaţională a vârstnicilor. Despre importanţa problemelor acestei categorii de vârstă scrie dl dr. Sebastian Nicolau, preşedintele Asociaţiei Medicilor Pensionari din România.

 "> Ziua internaţională a vârstnicilor - Viața Medicală

Ziua internaţională a vârstnicilor

de Dr. Sebastian NICOLAU - oct. 5 2011
Ziua internaţională a vârstnicilor

În fiecare an, la 1 octombrie este marcată Ziua internaţională a vârstnicilor. Despre importanţa problemelor acestei categorii de vârstă scrie dl dr. Sebastian Nicolau, preşedintele Asociaţiei Medicilor Pensionari din România.

 

   Rezoluţia ONU nr. 45/1 iunie 1991 a stabilit ca 1 octombrie să devină Ziua internaţională a vârstnicilor. Parlamentul României, cu mare întârziere faţă de documentul ONU, a elaborat Legea nr. 363 din 19 septembrie 2003 privind finanţarea activităţilor ocazionate de sărbătorirea în România a Zilei internaţionale a vârstnicilor. Prin acest act normativ, România şi-a exprimat fără echivoc hotărârea de a se alinia ţărilor membre ONU, de a avea în centrul preocupărilor sale populaţia vârstnică, segment demografic ce va deţine o pondere importantă în structura populaţiei lumii, de peste 8 miliarde în jurul anilor 2050. Iar pentru calitatea vieţii acestora se fac eforturi notabile şi lăudabile, în întreaga lume civilizată. Interesul pentru problemă este pe deplin justificat dacă se are în vedere complexitatea de ordin demografic, economic, social, medical, educaţional precum şi alte aspecte ale populaţiei vârstnice. Nici Uniunea Europeană nu putea absenta în acest context de preocupări. Există mai multe programe europene, în frunte cu Programul CA-ME, care oferă numeroase servicii de asistenţă personală pentru vârstnici din comunităţile minorităţilor etnice.
   O recentă analiză, efectuată în cadrul mesei rotunde de la Predeal, din 16 septembrie 2011, a fost „Pensionarii români în perioada actualei crize economico-financiare“. Organizată de Federaţia Naţională a Sindicatului Pensionarilor din România, reuniunea a beneficiat de prezenţa în cadrul Consiliului Naţional a reprezentanţilor pensionarilor din întreaga ţară, care au dezbătut pe larg complexitatea situaţiei existente. În ultimele două decenii, numărul pensionarilor a crescut permanent în România, ajungând în prezent la 4,9 milioane, inversându-se raportul normal cu populaţia activă. Veniturile acestora au scăzut treptat. Mortalitatea şi morbiditatea prin diferite boli la populaţia vârstnică s-au accentuat, accesul la asistenţa medicală, medicamente, materiale sanitare, internări s-a restricţionat şi aşa-zisa descentralizare a unităţilor sanitare a creat mari dificultăţi. În cadrul dezbaterilor, s-a afirmat că, prin amputarea pensiilor prin diverse impozite, contribuţii CAS, reverificări şi micşorări de cuantumuri, creşterea TVA, a costului electricităţii, gazelor naturale, apei, întreţinerea locuinţelor a devenit imposibilă, victimele principale fiind vârstnicii. Mai grav este faptul că autorităţile au generat o dispută între generaţii, afirmând că vinovaţii actualei crize economice sunt vârstnicii, prin numărul lor mare ce trebuie susţinut din fondurile sociale, ignorându-se contribuţia de zeci de ani a actualilor vârstnici la ceea ce s-a realizat în ţara noastră. Astfel, această categorie socială, respectată în întreaga lume, în România a fost marginalizată, umilită, abandonată, fără o existenţă demnă a ultimilor ani ai vieţii.
   Şi medicii pensionari au fost aruncaţi pe acelaşi drum al disperării, din totalul de aproximativ 15.000, peste 10.000 având o pensie lunară mai mică de 300 de euro. Ei sunt lipsiţi de accesul prioritar la consultaţii, examene de laborator, medicamente şi materiale sanitare gratuite şi internări în spitalele pe care le-au slujit. Demersurile efectuate de Asociaţia Medicilor Pensionari, în mod repetat, la autorităţi, pentru a se găsi un sediu, spaţiu pentru activităţi culturale şi locuri/case de retragere au rămas fără soluţionare. Până când?
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe