30 de medici voluntari de la spitale din Timișoara au participat, weekendul trecut, la o caravană medicală organizată de Asociația pentru ATI Aurel Mogoșeanu din Timișoara.
Caravana medicală a fost organizată în colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara – SCJUPBT (care marchează toamna aceasta 50 de ani de la inaugurare), în Vălenii de Munte, județul Prahova, în weekendul 1, 2, 3 noiembrie.
Desfășurată, ca de obicei, sub mottoul „Împreună pentru viață”, această caravană a reunit medici timișoreni voluntari, aflați în afara orelor de program, care și-au pertecut zilele de vineri, sâmbătă și duminică pe drum și lucrând, pentru a-și putea ajuta semenii aflați în suferință – de data aceasta, la Vălenii de Munte, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.
La acțiune au participat profesorii Dorel Săndesc, Dana Stoian și Tiberiu Bratu și conferențiarul Ovidiu Bedreag, alături de medici primari, specialiști și rezidenți. De asemenea, de la Ministerul Sănătății a participat secretarul de stat Alexandru Rogobete.
În jur de 150 de persoane au beneficiat, în data de 2 noiembrie, de consulturi de specialitate multiple (nouă specialități) și de analize de laborator, și au primit ochelari gratuit, după testări.
Aceasta a fost o caravană de screening și de consulturi de specialitate. Aparatura a fost trimisă cu mașinile din Timișoara și din București, medicii au făcut deplasarea până la București cu avionul, apoi cu mașinile până la Vălenii de Munte.
Vineri a fost zi dedicătă montării aparatelor și pregătirii compartimentelor în spațiul folosit pentru consulturi, la Sala de sport „Stelian Manolescu”. Paturile, elementele despărțitoare, birourile și consumabilele au fost obținute cu sprijinul primăriei locale.
După terminarea acțiunii, duminica, echipa timișoreană a vizitat Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte.
La întoarcere, tot duminică, pe aeroportul Otopeni, o parte din echipă (doctorii ATI Raluca Velovan, medic primar la SCJUPBT, Samir Rimawi, medic specialist la SCJUPBT, Raluca Cheresteș, medic specialist la MedLife și Vlad Tuturaș, medic rezident la SCJUPBT) a avut prilejul de a-și practica iar meseria, într-un caz inedit. Un tânăr de 16 ani, care trecuse de mai puțin de un an printr-un transplant cardiac, a făcut un stop cardio-respirator la câțiva metri distanță de medicii timișoreni. Tânărul a fost resuscitat de două ori și a fost preluat de un echipaj de ambulanță, iar în momentul de față se simte bine.
Reamintim că de mai mulți ani, Asociația pentru ATI „Aurel Mogoșeanu” desfășoară sitematic caravane medicale și educaționale în zone izolate din țară (Munții Banatului, Munții Apuseni, Munții Orăștiei, sate de romi din diferite regiuni ale țării, Delta Dunării etc) sau adresate unor categorii sociale vulnerabile (cămine de bătrâni, aziluri de noapte, închisori, cartiere sărace, comunități de romi etc).
În aceste acțiuni, zeci de medici și alt personal medical asigură:
- consulturi de specialitate diverse (medicină internă, cardiologie, pneumologie, neurologie, pediatrie, oftalmologie/optometrie, ORL, ortopedie, endocrinologie, chirurgie. Pentru aceste consulturi se asigură la fața locului echipamentele medicale necesare (aparate EKG, ecografe, spirometre, optimetre, echipamente ORL, ETC.). De asemenea, se efectuează analize de laborator cu echipamentele mobile care sunt puse la dispoziție, cu rezultate pe loc. Pacienții, numeroși, care sunt descoperiți cu tulburări de vedere, primesc gratuit ochelari de vedere corespunzători.
- acțiuni de educație medicală cu populația, cursuri de prim-ajutor, educație sanitară cu privire la reguli de igienă, palparea sânilor de către femei, pentru depistarea precoce a unor leziuni, igiena dentară etc.
Majoritatea oamenilor care beneficiază de aceste consulturi au acces foarte dificil la servicii medicale de specialitate, unii având pentru prima dată, cu ocazia caravanelor, prilejul de a se întâlni cu un medic. De asemenea, de fiecare dată când sunt depistate probleme serioase de sănătate, care necesită internarea, medicii implicați se ocupă și asigură oamenilor accesul la spitalele cele mai potrivite.
Participarea tuturor cadrelor medicale la aceste caravane este neretribuită, voluntară și are loc în timpul liber al fiecăruia dintre cei implicați.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe