Newsflash
OPINII

Victor Săhleanu, un spirit creator

de Dr. Constantin BOGDAN - apr. 18 2014
Victor Săhleanu, un spirit creator
Anul acesta, Victor Săhleanu ar fi împlinit 90 de ani. S-a născut la 19 ianuarie 1924, la Gura Humorului, şi a plecat dintre cei vii la 26 august 1997. Personalitate efervescentă, creativă, un uomo universalis, cu o sete de cunoaştere puţin obişnuită, cu perseverentă înclinaţie autoformativă, savant, om de cultură, scriitor, filosof, şi-a însuşit domenii variate ale ştiinţelor în care a performat, publicând volume, lucrări, studii, lansând opinii şi concepte originale, contribuţii prioritare, absolvind o paletă de studii universitare – medicină, psihologie, filosofie, matematică, fizică, tanatologie. A publicat peste 2.000 de articole şi studii şi 60 de volume, îmbrăţişând o arie tematică largă – metode matematice în cercetarea medico-biologică, introducere critică în psihanaliză, etica cercetării ştiinţifice, istoria medicinii şi ştiinţelor, gerontologie, omul şi îmbătrânirea -, mai multe monografii – morfopatologie şi endocrinologie, sexologie (şapte cărţi publicate între 1958 şi 1973), printre alte lucrări de referinţă. O astfel de prolificitate creativă, de uriaşă dimensiune publicistică, de erudiţie şi rigoare, din ce în ce mai rare astăzi, sub dominaţia supraspecializării, duce cu gândul la o altă personalitate a culturii noastre, Nicolae Iorga.
Contribuţiile sale importante sunt conceptele noi în medicină, biologie informaţională, antro­pologie. Iată câteva lucrări: „Medicina terenului“ (teza de doctorat, 1949), „Concepţia despre om în medicina contemporană“ (1995), „Eseu de biologie informaţională“ (1973), „Axiologie“, „Metamedicină“ (1979), „Omul ca sistem“ (1972).
Antropologia a fost o altă pasiune a sa, domeniu pe care l-a ilustrat cu strălucire în calitate de director al Centrului de Cercetări Antropologice din cadrul Academiei Române din 1990 până în 1997; de altfel, încă din 1950 fusese acceptat referent ştiinţific al colectivului Institutului de Antropologie „Fr. Rainer“. A urmărit elaborarea unei antropologii multi- şi interdisciplinare, unitare, deschisă spre orizonturile spiritualităţii umane; a fost coordonatorul principal al primului „Atlas antropologic al României“ (1980).
Ne-a lăsat 23 de lucrări de referinţă publicate în volum şi alte 17 în colaborare şi, de asemenea, cursuri universitare. Opera sa inedită cuprinde şi un jurnal personal de peste 25.000 de pagini (de la 17 ani şi până în ultimele zile de viaţă). A publicat multe eseuri literare şi filosofice („Arta rece şi ştiinţa fierbinte“, 1970), versuri – „Poem didactic“ (1977), „Liturghia iubirii“ (1955) ş.a.
A fost membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, membru de onoare al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă, al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti, al Uniunii Medicale Balcanice şi al altor societăţi străine.
La nouă decenii de la naştere, această personalitate cu un complex spirit creator, cu o fecunditate puţin obişnuită, este îndreptăţită la un remember, deoarece rămâne un model pentru generaţiile de intelectuali care se angajează pe fronturile multiple ale creativităţii în medicină şi în alte ştiinţe, în filosofie şi în cultură.
Sunt onorat nu numai de a-i fi fost contemporan, ci şi de a-l fi cunoscut personal, de a fi purtat lungi discuţii pe teme variate şi de a-i fi publicat multe mărturii şi fragmente din jurnal.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe