Newsflash
Internaționale

Variola maimuţei, răspândire rapidă

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - aug. 5 2022
Variola maimuţei, răspândire rapidă

Declarată urgenţă sanitară la nivel internaţional de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, variola maimuţei se răspândește rapid și alarmează autorităţile.

California, New York și San Francisco au anunţat oficial că variola maimuţei este o urgenţă de sănătate la nivel local, iar oficialii intensifică măsurile de prevenire a răspândirii și de aprovizionare cu vaccinuri.

        Anunţarea unei urgenţe sanitare la nivel local permite departamentelor orașelor să se mobilizeze și să fie mai eficiente în combaterea epidemiei.

        De asemenea, autorităţile doresc să se asigure că în acest fel vor primi și fonduri suficiente pentru susţinerea prevenţiei și pentru măsurile de limitare a răspândirii virusului.

        Departamentul de Sănătate Publică din San Francisco a confirmat 261 de cazuri de variola maimuţei la nivel local, în timp ce în statul California au fost confirmate 799 de cazuri. În New York, autorităţile au declarat 1.247 de cazuri confirmate sau probabile, conform datelor oferite de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).

Doze de vaccin disponibile

        Statul New York a primit 60.000 de doze de vaccin Jynneos. Departamentul de Sănătate din San Francisco a solicitat 35.000 de doze de vaccin pentru a acoperi tot necesarul, însă a primit doar 12.000 de doze (situaţie valabilă pentru săptămâna trecută).

        În Seattle, autorităţile au primit 4.720 de doze de Jynneos, ceea ce înseamnă doar 6% din necesarul de 80.000 de doze pentru acoperirea celor 40.000 de persoane aflate la risc crescut sau foarte crescut de infectare.

        Vaccinul Jynneos se administrează în două doze, la un interval de patru săptămâni între ele. Ţinând cont de aprovizionarea deficitară, anumite regiuni s-au concentrat pe furnizarea primei doze unui număr cât mai mare de oameni. La nivel naţional, în SUA au fost livrate 338.000 de doze de vaccin, iar FDA a autorizat 786.000 de doze suplimentare.

Primele decese

        Brazilia și Spania au raportat primele decese cauzate de variola maimuţei. În Brazilia este vorba de un bărbat de 41 de ani. De regulă, infecţia este ușoară, iar riscurile pentru populaţie sunt scăzute. Bărbatul din Brazilia se pare că fusese diagnosticat cu limfom, iar comorbidităţile au agravat evoluţia bolii, au declarat autorităţile. Până în acest moment Brazilia înregistrează 1.066 de cazuri confirmate și 513 de cazuri suspectate. Peste 98% dintre cazurile confirmate sunt pacienţi care au avut contact sexual cu alţi bărbaţi.

        În Spania au fost înregistrate două decese, primul fiind declarat la un pacient cu encefalită. Ministrul Sănătăţii din Spania a confirmat că există 3.750 de pacienţi cu variola maimuţei, dintre care 3,2% au necesitat spitalizare.

 


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2022/07/28/health/monkeypox-emergency-jurisdictions/index.html

https://www.bbc.com/news/health-62350022

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe