Newsflash
Știri

UNICEF: încrederea în vaccinurile administrate copiilor a scăzut în România

de L. Budin - apr. 20 2023
UNICEF: încrederea în vaccinurile administrate copiilor a scăzut în România

Percepția populației cu privire la importanța vaccinurilor adresate copiilor a scăzut în timpul pandemiei de COVID-19 în 52 din cele 55 de țări analizate, a avertizat UNICEF, într-un raport.

Conform raportului „Starea copiilor lumii 2023: vaccinuri pentru fiecare copil”, importanța percepută a vaccinurilor pentru copii a scăzut cu 10% în România după declanșarea pandemiei, se arată într-un comunicat UNICEF România

vaccinare-copil-speriat

Percepţia populaţiei cu privire la importanţa vaccinurilor adresate copiilor a scăzut în timpul pandemiei de COVID-19 în 52 dintre cele 55 de ţări analizate.În Republica Coreea, Papua Noua Guinee, Ghana, Senegal şi Japonia scăderea a fost de peste o treime.

China, India şi Mexic sunt singurele ţări analizate în care datele indică menţinerea sau chiar îmbunătăţirea percepţiei privind importanţa vaccinurilor.

În majoritatea ţărilor, persoanele sub 35 de ani şi femeile sunt cele care declară, de obicei, că au mai puţină încredere în vaccinurile adresate copiilor după declanşarea pandemiei.

O percepție volatilă

În România, cu 13,4% mai puţine persoane sub 35 de ani aveau încredere în vaccinuri după pandemie. Încrederea în vaccinuri în cazul bărbaţilor din România a scăzut cu 14,6%, în vreme ce a femeilor s-a diminuat cu 5,7% după pandemie.

Conform raportului, încrederea în vaccinuri este volatilă şi variază în timp. Sunt necesare date suplimentare şi o analiză mai aprofundată pentru a vedea dacă rezultatele indică o tendinţă pe termen lung. În ciuda scăderii înregistrate, gradul de susţinere a vaccinurilor este în continuare unul destul de ridicat, în general. În aproape jumătate dintre cele 55 de ţări analizate peste 80% dintre respondenţi percep vaccinurile ca fiind importante pentru copii.

Cu toate acestea, confluenţa mai multor factori poate duce la creşterea riscului unei „atitudini ezitante” în ceea ce priveşte vaccinurile. Printre aceşti factori se numără incertitudinea provocată de răspunsul la pandemie, accesul tot mai mare la informaţii înşelătoare, scăderea încrederii în experţi şi polarizarea politică.

Scădere constantă

Diminuarea nivelului de încredere apare în contextul celei mai mari scăderi constante a vaccinării copiilor din ultimii 30 de ani. Pandemia a întrerupt vaccinarea copiilor aproape peste tot, în special din cauza suprasolicitării sistemelor de sănătate, a redirecţionării resurselor dedicate imunizării către vaccinarea împotriva COVID-19, a lipsei de personal medical şi a măsurilor de izolare, arată UNICEF.

Raportul avertizează că, în total, 67 de milioane de copii nu au beneficiat de vaccinuri între 2019 şi 2021, gradul de acoperire vaccinală scăzând în 112 ţări.

Copiii născuţi chiar înainte sau în timpul pandemiei depăşesc în prezent vârsta la care ar fi trebuit să fie vaccinaţi în mod normal, fiind astfel necesară luarea unor măsuri prompte pentru

a-i imuniza şi pentru a preveni epidemiile de boli mortale.

Frica și dezinformarea

În 2022, s-a înregistrat un număr dublu de cazuri de rujeolă faţă de anul precedent. Numărul copiilor paralizaţi din cauza poliomielitei a crescut cu 16% în 2022, în comparaţie cu anul anterior.

O comparaţie a perioadei 2019 - 2021 cu intervalul de trei ani precedent indică o creştere de opt ori a numărului de copii paralizaţi din cauza poliomielitei, ceea ce subliniază necesitatea realizării unor „eforturi de vaccinare susţinute”, subliniază reprezentanții UNICEF.

În plină pandemie, oamenii de știință au reușit să dezvolte rapid vaccinuri care au salvat nenumărate vieți. Dar în ciuda acestor progrese istorice, frica și dezinformarea referitoare la orice tip de vaccin s-au răspândit la fel de rapid ca virusul. Aceste date trag un semnal de alarmă îngrijorător. Nu putem permite ca încrederea în vaccinurile de rutină să devină o altă victimă a pandemiei. În acest caz, următorul val de decese ar putea fi cel al copiilor care suferă de rujeolă, difterie sau alte boli care pot fi prevenite”, a declarat Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF.

Raportul îndeamnă guvernele:

  • să identifice urgent și să asiste toți copiii, în special cei care nu au beneficiat de vaccinuri pe durata pandemiei de COVID-19;
  • să sporească cererea pentru vaccinuri, inclusiv prin creșterea încrederii în acestea;
  • să acorde prioritate finanțării serviciilor de vaccinare și a asistenței medicale primare;
  • să creeze sisteme de sănătate reziliente prin investirea în cadrele medicale de sex feminin, inovare și producție la nivel local.

Workshop: Prevenirea și controlul infecțiilor în spitale

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe