Newsflash
Internaționale

Un tsunami de pacienţi vârstnici

de Dr. Mariana MINEA - iun. 9 2023
Un tsunami de pacienţi vârstnici

Odată cu creșterea speranţei de viaţă, sistemele de sănătate se vor confrunta cu un tsunami de pacienţi vârstnici afectaţi de cancer, ceea ce va constitui o problemă reală de sănătate publică, atrage atenţia un raport ASCO.

Vârsta înaintată este un factor de risc bine cunoscut pentru cancer, însă tot ea necesită o adaptare a evaluărilor, îngrijirilor și tratamentului la specificul său. Iar acest lucru primește în continuare insuficientă recunoaștere, subliniază raportul Societăţii Americane de Oncologie (ASCO). Potrivit estimărilor, până în anul 2040, aproape trei sferturi (73%) dintre pacienţii cu cancer din Statele Unite vor avea peste 65 de ani. Ei vor necesita echipe multidisciplinare, din cauza comorbidităţilor. Pe primul loc în rândul acestora se situează bolile cardiovasculare și respiratorii. Interacţiunile medicamentoase reprezintă o altă problemă ce complică îngrijirea acestor pacienţi.

Adaptarea îngrijirilor

        Mai mult, „ce pierdem adeseori din vedere este că vârstnicii pot avea scopuri, dorinţe, nevoi și preferinţe diferite de ale adulţilor de vârstă medie”, a spus, pentru The Guardian, dr. Andrew Chapman, specialist în oncologie geriatrică și directorul Sidney Kimmel Cancer Center din Statele Unite. Pentru pacienţii vârstnici, poate fi mai important să rămână independenţi decât să se vindece, a mai spus el – să mai fie în stare să șofeze, să-și petreacă timpul alături de familie, să-și practice hobby-urile.

        După cum a explicat dr. Julie Gralow, chief medical officer și vicepreședinte executiv al ASCO, barierele ce ţin de locul de muncă, precum lipsa de training în geriatrie și deficitul global de personal, pot face și mai dificilă nevoia de adoptare a unor modele de îngrijire potrivite pacientului vârstnic. „Ar fi de ajutor și diversificarea studiilor clinice. În prezent, majoritatea datelor oferite de acestea provin de la pacienţi tineri – foarte puţini vârstnici sunt înscriși în ele. Trebuie să includem pacienţii vârstnici în trialuri clinice pentru a putea înţelege toxicităţile și eficacitatea tratamentelor asupra acestei populaţii”, a continuat dr. Gralow.


Notă autor:

https://www.theguardian.com/society/2023/jun/05/global-silver-tsunami-of-older-cancer-patients-is-coming-experts-warn

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe