Newsflash
Știri

Un medic român devine membru titular al Academiei Naționale de Medicină din Franța

de Florentina Ionescu - mai 9 2022
Un medic român devine membru titular al Academiei Naționale de Medicină din Franța

Profesor Maria Dorobanțu este primul român membru asociat al Academiei Naționale de Medicină din Franța.

După recentul titlu de profesor emerit, dr. Maria Dorobanțu, directorul științific al Centrului Medical Emerald, devine primul român cu titlul de membru titular al Academiei Naționale de Medicină din Franța, cea mai înaltă poziție oferită unui străin de statul francez, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

profesor maria dorobantu

Profesor universitar Maria Dorobanțu (foto), membru corespondent al Academiei Române, a fost aleasă în 5 aprilie 2022 membru asociat din străinătate al Academiei Naționale de Medicină din Franța, cea mai înaltă poziție care poată fi deținută de un membru din străinătate, echivalentă cu statutul de membru titular.

Profesor Maria Dorobanțu era deja membru corespondent al Academiei Naționale de Medicină din Franța din anul 2017 și este primul român care devine membru asociat.

Când va avea loc ceremonia primirii oficiale

Ceremonia primirii oficiale și acordarea însemnelor de membru asociat vor avea loc în data de 13 decembrie 2022, în cadrul ședinței anuale solemne.

În scrisoarea de felicitare, profesorul Jean François Allilaire, secretar general perpetuu, arată că această alegere demonstrează întreaga stimă pe care Academia Națională de Medicină din Franța o manifestă față de munca științifică și personalitatea profesorului Maria Dorobanțu, medic cardiolog cu o excepțională carieră națională și internațională.

De altfel, România se poate mândri cu prezența a patru reputați medici români membri ai Academiei Naționale de Medicină din Franța (cel de-al patrulea fiind: dr. Camelia Diaconu), dintre care trei sunt deopotrivă și membri ai Academiei Române: academician Victor Voicu, președintele Secției de științe medicale din Academia Română, prof. univ. Irinel Popescu și prof. univ. Maria Dorobanțu, membri corespondenți în această secție.

Carte de vizită – cine este profesor Maria Dorobanțu

Medic cardiolog din 1975 și cadru universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București începând cu 1979, profesor Maria Dorobanțu este doctor în științe medicale din 1990.

Începând cu anul 2005 a inițiat și a condus proiectul național SEPHAR („Studiul epidemiologic asupra prevalenței hipertensiunii arteriale și a riscului cardiovascular“), singurul studiul epidemiologic eșantionat pe populația adultă a României, pe care l-a repetat apoi în anii 2012, 2016, 2021.

În anul 2011 a fondat Societatea Română de Hipertensiune, pe care a condus-o până în anul 2018, iar în 2015 a înființat Fundația „Viața fără hipertensiune“. În perioada 2016-2018 a fost președinta grupului de lucru Fiziopatologie coronariană și microcirculație al Societății Europene de Cardiologie.

Din anul 2019 este responsabilă de coordonarea societăților naționale de hipertensiune, în calitate de membru al consiliului de conducere al Societății Europene de Hipertensiune.

În prezent este director științific al Centrului Medical Emerald, director al Centrului de cercetare pentru diagnosticul și tratamentul urgențelor cardiovasculare și director al Centrului de excelență în hipertensiune din cadrul Societății Europene de Hipertensiune; coordonează, de asemenea, activitățile Centrului de cercetare pentru diagnosticul și tratamentul urgențelor cardiovasculare din platforma de cercetare „George Emil Palade“.

Domeniile sale de cercetare sunt: urgențele cardiovasculare, insuficiența cardiacă, hipertensiunea arterială, metodele moderne noninvazive de explorare în patologia cardiovasculară.

A participat la realizarea a zeci de studii de specialitate apărute în volume din țară și din străinătate și a publicat peste 275 de articole științifice.

Mai multe detalii aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe