Newsflash
Cultură

Un hepatolog pe urmele normanzilor din Italia

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - ian. 17 2017
Un hepatolog pe urmele normanzilor din Italia
     ProfesorulSaverio Abenavoli Montebianco este un distins hepatolog aproape octogenar. După absolvirea Facultății de medicină din Messina, a rămas în sudul Italiei, unde era mai mare nevoie de munca sa. Aici a parcurs treptele împlinirii profesionale, devenind directorul Unității complexe de hepatologie din Calabria. Bazat în Catanzarp, profesorul Abenavoli a devenit unul dintre principalii combatanți ai hepatitelor virale din Italia.
    Ca și alți medici de mare anvergură, profesorul Abenavoli a excelat și în alt domeniu: în cazul său, istoria medievală. Motive avea: în sudul Italiei au domnit acum 1.000 de ani normanzii, iar Abenavoli se găsea printre ei. Iată de ce, timp de peste patru decenii, acesta a studiat istoria normanzilor din magna Grecia (Sicilia și Calabria). Rezultatul este o carte de peste șase sute de pagini, cu ilustrații rarisime, despre istoria, apariția, domnia, viața și integrarea normanzilor în Italia. Lucrarea de față, I Normanni, este cu atât mai surprinzătoare prin monumentalitatea sa, cu cât autorul nu și-a neglijat nicio clipă activitatea medicală.
   Cartea demonstrează erudiția autorului, dar și acribia cu care s-a dedicat unei teme pe cât de interesante, pe atât de puțin frecventate. Se începe cu premisele: năvalele normanzilor de-a lungul coastelor Europei, din Scandinavia (normanzi = oamenii Nordului) spre nordul Franței (celebra provincie Normandia le poartă numele), cucerirea Marii Britanii, ocolirea coastei atlantice a Europei de Vest cu trecerea prin Gibraltar în Mediterană; de aici ocuparea Siciliei și a sudului Italiei, apoi extinderea spre est până la Constantinopol și nordul Mării Negre, fără a uita descoperirea Canadei.
   Medicul istoric se concentrează pe debarcarea normanzilor în Sicilia la mijlocul secolului al XI-lea, unde și-au consolidat un stat puternic, care a intrat în competiție cu Bizanțul. Deși erau descriși de contemporani ca pirați, războinici, desfrânați, normanzii aveau de fapt organizare administrativă și militară superioare popoarelor pe care le-au ocupat. Abenavoli are nevoie de douăzeci de capitole pentru a le putea descrie organizarea, civilizația, evoluția statală.
   Autorul menționează ruta normanzilor și pe căpeteniile lor: Rollon, pe care Carol cel Mare îl proclamă duce de Normandia, sau Wilhelm, cuceritorul Angliei. Dar accentul este pus pe normanzii din Italia. Pe baza unor studii epigrafice uimitoare pentru un autodidact, prezentând documente găsite în arhive, Abenavoli face cunoscute personajele principale ale istoriei normande din sudul Italiei: dinastiile de Aversa și de Capua, rolul familiei Drengot (cea „fără de frică”), epoca lui Robert I, Rainulf și Robert al II-lea. Este urmată cronologic evoluția familiei conducătoare Avenel, viața reginei Adelasia, relația cu Statul Pontifical și extinderea spre Apulia, apoi cucerirea Constantinopolului. O importanță deosebită este acordată trasării continuității strămoșilor normanzi printre localnicii contemporani.
   Cartea este tipărită în condiții impecabile la Rondine Edizioni și conține numeroase fotografii color ale vechilor cetăți normande, precum și reproduceri de documente istorice. Exemplul profesorului Abenavoli de a contribui la istoriografia Italiei cu această carte despre normanzi merită recunștința noastră. Autorul se înscrie în șirul lung de medici scriitori, între care din Italia nu trebuie uitați Carlo Levi sau Bruno Tacconi.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe