Newsflash
Știri

UMF „Iuliu Hațieganu” a premiat excelența în activitatea didactică și cercetare

de L. Budin - dec. 12 2022
UMF „Iuliu Hațieganu” a premiat excelența în activitatea didactică și cercetare

La Gala Premiilor Universității au fost premiate performanţele şi realizările deosebite din ultimul an ale cadrelor didactice și cercetătorilor.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca sărbătorește, în acest an academic, 150 ani de învățământ medical universitar la Cluj. În cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele UMF „Iuliu Hațieganu” 2022, joi, 8 decembrie, a avut loc Gala Premiilor Universității, în cadrul căreia au fost premiate performanţele şi realizările deosebite din ultimul an ale cadrelor didactice și cercetătorilor, se arată într-un comunicat. 

Gala-Premiilor-UMF3

Evenimentul a debutat cu mesajul rectorului: prof. dr. Anca Dana Buzoianu a prezentat cele mai importate rezultate și succese ale universității din anul 2022. Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca se remarcă și în acest an în topul celor mai bune universități din țară, atât în cadrul ranking-urilor internaționale, cât și în metaranking-ul universitar național, realizat de Ministerul Educației, unde se situează pe locul 4.

Activitatea didactică s-a desfășurat cu prezența fizică a studenților, punând accent pe pregătirea practică a acestora, pentru a recupera ceea ce s-a pierdut în pandemie și pentru a forma specialiști buni, aceasta fiind cea mai importantă parte a misiunii academice.

În anii care urmează, datorită construirii noilor unități sanitare proiectate -  Spitalul Regional de Urgență, Spitalul Pediatric monobloc, Centrul de neurochirurgie și Centrul de transplant - , avem datoria și responsabilitatea să formăm specialiștii care vor lucra în aceste spitale, pregătiți la standardele internaționale pe care trebuie să le aibă profesioniștii din sănătate astăzi. Este motivul pentru care am crescut cu 50% cifra de școlarizare la programul de studiu Asistență Medicală Generală și cu 15% la programul Medicină”, a declarat rectorul.

În decursul anului 2022, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a gestionat un număr de 125 de proiecte, cu o valoare totală de aproape 27 milioane euro. Dintre acestea, 46 de proiecte au fost câștigate în decursul acestui an, cu o valoare totală de 5,7 milioane euro. S-au publicat 945 de articole în reviste ISI.

Adaptarea și modernizarea infrastructurii didactice și a organizării administrative au devenit obiective importante în strategia de dezvoltare a universității. Lucrările de investiții executate pe parcursul anului 2022, pentru îmbunătățirea condițiilor din clădirile aflate în patrimoniul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, au fost realizate cu scopul de a crește nivelul serviciilor educaționale oferite de universitate, precum și calitatea vieții studenților pe toată perioada studiilor.

În cadrul unei ceremonii, au fost acordate, pentru prima oară, premii pentru performanță medicală, profesioniștilor din sănătate care s-au evidențiat prin activități inovative și contribuții substanțiale la sănătatea pacienților.

Astfel, pentru domeniul chirurgical, au fost premiați: conf. dr. Florin Elec, din partea Institutulului Clinic de Urologie și Transplant Renal, care s-a remarcat prin tehnica chirurgicală de autotransplant renal cu recoltarea în manieră minim-invazivă, laparoscopică a rinichiului, respectiv chirurgia oncologica ex-vivo cu autotransplantarea rinichiului, ambele realizate în premieră în țara noastră, și conf. dr. Cristina Petrișor, din partea Spitalului Clinic Județean de Urgență, pentru evoluția Secției ATI I din cadrul spitalului de la începutul pandemiei COVID-19, inclusiv procedurile complexe derulate (ventilația mecanică, epurarea continuă extra-renală, oxigenarea extra-corporeală, plasmafereze), precum și contribuția la programul de certificare în etica cercetării biomedicale.

În domeniul medical, a fost premiat șef lucr. dr. Horia Roșianu, din partea Institutului Inimii, secția Cardiologie intervențională, pentru implantarea primelor stimulatoare cardiace fără sondă din Romania, a primelor defibrilatoare subcutanate din Transilvania, respectiv procedura de implanatare minim invazivă a stenturilor vaselor mari.

În domeniul laborator/paraclinic, premiul a fost acordat conf. dr. Manuela Lenghel, din partea Spitalului Clinic Județean de Urgență, secția Imagistică, pentru dezvoltarea tehnicii RMN de administrare a substanței de contrast în dinamică în analiza multiparametrică pentru formațiuni tumorale (oferă date despre perfuzia si vascularizația țesuturilor tumorale, cu o evaluare cantitativă a vascularizației si permeabilității tumorale; crește acuratețea diagnostică și optimizează prognosticul si managementul pacientului, mai ales în cazul celor oncologici).

Facultatea de Medicină, reprezentată de decanul facultății, prof. dr. Șoimița Mihaela Suciu, a acordat distincții după cum urmează:

  • Premiul „Victor Papilian” - Discipline fundamentale: conf. dr. Daniel Corneliu Leucuța - Disciplina Informatică și Biostatistică Medicală
  • Premiul „Octavian Fodor” - Discipline medicale: prof. dr. Simona Rednic - Disciplina Reumatologie
  • Premiul „ Ion Chiricuţă” - Discipline chirurgicale: conf. dr. Florin Graur - Disciplina Chirurgie III  
  • Premiul pentru excelenţă didactică, pentru elaborarea Culegerii de Teste pentru pregătirea examenului de rezidențiat – domeniul Medicină: prof. dr. Olga Hilda Orășean, prof. dr. Petru Adrian Mircea, prof. dr. Daniela Fodor
  • Premiul de excelență în cercetarea științifică: șf. lucr. dr. Ștefan Lucian Popa – Disciplina Medicală II.

Facultatea de Farmacie a decernat patru premii, prin prof. dr. Geanina Crișan, decanul facultății și prorector prof. dr. Radu Oprean:

  • Premiul „Teodor Goina”: Prof. dr. Mihai Lucaciu, disciplina Fizică farmaceutică-biofizică și Prof. dr. Valentin Zaharia, disciplina Chimie organică
  • Premiul pentru excelenţă didactică: Prof. dr. Cristina Mogoșan – disciplina Farmacologie, Fiziologie, Fiziopatologie
  • Premiul de excelență în activitatea științifică: Șef lucr. dr. Mihaela Tertiș – disciplina Chimie Analitică și Analiză Instrumentală.

Facultatea de Medicină Dentară a oferit anul acesta patru distincţii, care au fost înmânate de către decanul facultăţii, conf. dr. Cristian Dinu și prorector prof. dr. Mihaela Băciuț:

  • Premiul „Gheorghe Bilaşcu”: prof. dr. Mîndra Eugenia Badea – disciplina Prevenție în Medicina Dentară
  • Premiul „Iulia Chira” pentru excelență în activitatea didactică: prof. dr. Smaranda Buduru și colectivul disciplinei de Protetică Dentară
  • Premiul de excelență în activitatea științifică: șef lucr. dr. Oana Almășan – disciplina Protetică Dentară.

La categoria Premiile Universității, pe lângă premiile pentru Performanță Medicală, au mai fost acordate alte cinci distincții:

  • Premiul „Manuela Gozariu Le Bars”, pentru primul autor al lucrării cu cele mai multe citări în cei trei ani precedenți anului în care se acordă premiul, conform WoS Clarivate core collection: dr. Cornelia Braicu, Cercetător științific 1, la Centrul de Genomică Funcțională, Biomedicină și Medicină Translațională.
  • Premiul „Ion Baciu” pentru cea mai bună teză de doctorat din anul universitar 2021-2022 a fost acordat dr. Tudor-Ioan Mocan, pentru teza „Diagnostic, prognostic și tratament în carcinomul hepatocelular”, conducător de doctorat prof. dr. Zeno Spârchez.
  • Premiul pentru administrație a fost acordat doamnei Adriana Roșu, șef serviciu Relații Internaționale, pentru implicarea deosebită în organizarea celor opt ediții ale seminarelor de integrare pentru studenții internaționali din anul I.
  • Premiul pentru responsabilitatea socială a fost acordat prof. dr. Cristina Iuga, directorul Centrului de Cercetări pentru Medicină Avansată – MedFUTURE, care a reușit creșterea gradului de utilizare a infrastructurii de cercetare cu 300% în doar un an, contribuind astfel la furnizarea de noi produse și servicii de sănătate care aduc beneficii economiei și populației României.
  • Marele Premiu „Iuliu Haţieganu” i-a fost acordat de către rectorul universității prof. dr. Valentin Muntean, în semn de recunoaștere a activității științifice, educaționale și profesionale desfășurate, prin care a contribuit la creșterea vizibilității și a prestigiului internațional al universității.

În cadrul evenimentului, au fost omagiați, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, doi importanți membri ai comunității academice, care au contribuit la dezvoltarea școlii medicale clujene: prof. dr. Nicolae Miu – medic pediatru și fost prodecan al Facultăţii de Medicină, prorector didactic al universității, apoi, între 2000-2008, decanul Facultății de Medicină, respectiv prof. dr. Marius Traian Bojiță, fost decan al Facultății de Farmacie, prorector și apoi rector al universității, între anii 2000-2008.

Este extrem de important ca o universitate să îşi recunoască şi să își răsplătească valorile. Realizărilor colegilor noştri ne onorează şi totodată constituie brandul universității noastre. Imaginea, performanța, competitivitatea și recunoașterile de înalt nivel ale universității sunt rezultatul implicării şi muncii depuse de fiecare membru al comunității noastre academice. Fiecare dintre noi jucăm un rol important în evoluția școlii medicale clujene și nu există limite pentru următorul secol al acesteia, dacă îi inspirăm, la rândul nostru, pe alții să facă la fel”, a spus prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul universității clujene.

FNPMF: România alocă doar 50 de bani pe zi pentru sănătatea românilor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe