Newsflash
Internaționale

UE: măsuri pentru o mai bună protecție împotriva expunerii la azbest

de Florentina Ionescu - sept. 29 2022
UE: măsuri pentru o mai bună protecție împotriva expunerii la azbest

Comisia Europeană vrea implementarea unor măsuri pentru o mai bună protecție împotriva expunerii la azbest și pentru a asigura un viitor fără azbest.

Azbestul este o substanță extrem de periculoasă, cancerigenă, care este încă prezentă în multe dintre clădirile noastre și este responsabilă în UE de multe decese care pot fi evitate.

Ieri, 28 septembrie, Comisia Europeană a prezentat o abordare cuprinzătoare pentru o mai bună protecție a oamenilor și a mediului împotriva azbestului și pentru a asigura un viitor fără azbest. 

azbest masuri comisia europeana septembrie 2022
Foto de Jennifer Beebe de la Pixabay 

 

Pachetul de măsuri include:

  1. O comunicare privind eforturile pentru un viitor fără azbest, care abordează azbestul într-un mod cuprinzător, de la îmbunătățirea metodelor de diagnostic și tratament pentru bolile cauzate de azbest până la identificarea și eliminarea în condiții de siguranță a azbestului și tratarea deșeurilor care conțin azbest; precum și
  2. O propunere de modificare a Directivei privind azbestul la locul de muncă pentru a îmbunătăți protecția lucrătorilor prin reducerea semnificativă a limitei de expunere profesională la azbest, potrivit unui comunicat de presă transmis redacției.

Încă prezent în clădirile vechi

Deși toate formele de azbest sunt interzise în Uniunea Europeană încă din 2005, azbestul rămâne prezent în clădirile mai vechi. Acesta reprezintă o amenințare la adresa sănătății, în special atunci când se intervine asupra materialelor care conțin azbest, iar fibrele sunt eliberate și inhalate, de exemplu în timpul renovărilor.

Astfel, 78% din formele de cancer profesional recunoscute în statele membre sunt legate de azbest. Atunci când sunt inhalate, fibrele de azbest din aer pot cauza, de exemplu, mezoteliom și cancer pulmonar, cu un decalaj mediu de 30 de ani între expunere și primele semne de boală.

Prin urmare, abordarea riscurilor pentru sănătate prezentate de expunerea la azbest este esențială pentru a proteja sănătatea oamenilor și mediul, asigurând, în același timp, condiții de viață și de muncă decente.

Acest lucru este și mai relevant în contextul tranziției verzi și al obiectivelor ambițioase ale UE de a crește rata de renovare a clădirilor. Renovările vor îmbunătăți condițiile de sănătate și de viață ale locuitorilor și vor reduce facturile la energie ale acestora. Cu toate acestea, ele vor crește, de asemenea, riscurile de expunere la azbest, în special pentru lucrătorii din construcții.

Acțiunile prezentate ieri fac parte din pilonul de prevenire al Planului european de combatere a cancerului și vor contribui la obiectivele Pactului verde european, ale Planului de acțiune privind reducerea la zero a poluării și ale Pilonului european al drepturilor sociale.

Eforturi pentru un viitor fără azbest pentru toți

Pentru o mai bună protecție împotriva expunerii la azbest și pentru a preveni riscurile pentru generațiile viitoare, Comisia Europeană stabilește o abordare cuprinzătoare în materie de sănătate publică pentru:

O mai bună sprijinire a victimelor bolilor cauzate de azbest.

- Comisia va consulta Comitetul consultativ tripartit pentru securitate și sănătate la locul de muncă cu privire la clasificarea altor boli asociate azbestului ca boli profesionale; precum și

- Comisia a propus o nouă abordare a UE în ceea ce privește depistarea cancerului, care include o actualizare a Recomandării Consiliului din 2003 privind screeningul pentru cancer

O mai bună protecție a lucrătorilor împotriva expunerii la azbest. Comisia urmează:

- să propună o revizuire a Directivei privind azbestul la locul de muncă pentru a reduce semnificativ valoarea-limită de expunere profesională la azbest;

- să actualizeze orientările pentru a sprijini statele membre, angajatorii și lucrătorii în vederea punerii în aplicare a directivei revizuite; precum și

- să lanseze o campanie de sensibilizare cu privire la eliminarea azbestului în condiții de siguranță.

Îmbunătățirea informațiilor privind azbestul din clădiri. Comisia urmează:

- să prezinte o propunere legislativă privind screeningul și înregistrarea azbestului din clădiri. Statelor membre li se va solicita să elaboreze strategii naționale pentru eliminarea azbestului; precum și

- să propună o abordare în materie de reglementare pentru a introduce jurnale digitale ale clădirilor pentru o mai bună partajare și utilizare a datelor referitoare la clădiri, de la proiectare până la construcție și demolare.

Asigurarea eliminării azbestului în condiții de siguranță și a reducerii la zero a poluării. Comisia urmează:

- să revizuiască Protocolul UE de gestionare a deșeurilor din construcții și demolări și Orientările pentru auditurile deșeurilor înainte de lucrările de demolare și renovare a clădirilor; precum și

- să lanseze un studiu pentru identificarea practicilor de gestionare a deșeurilor de azbest și a tehnologiilor noi de tratare.

Statele membre UE vor fi sprijinite

O finanțare semnificativă din partea UE este disponibilă pentru a sprijini statele membre în ceea ce privește prevenția, tratamentul medical, renovările și eliminarea azbestului în condiții de siguranță prin intermediul Mecanismului de redresare și reziliență, al Fondului social european Plus și al Fondului european de dezvoltare regională.

De asemenea, UE va continua să joace un rol de lider în lupta globală împotriva azbestului, de exemplu în contextul Conferinței părților la Convenția de la Rotterdam, al Organizației Internaționale a Muncii, al G7 și al G20.

Protecția lucrătorilor împotriva expunerii la azbest

Lucrătorii sunt cei mai susceptibili de a fi expuși la azbestul cancerigen. Pentru a îmbunătăți protecția acestora, Comisia a prezentat ieri o propunere de modificare a Directivei privind azbestul la locul de muncă. Aceasta include o scădere a limitei de expunere la azbest la locul de muncă la 10 ori mai mică decât valoarea actuală [de la 0,1 fibre pe centimetru cub (f/cm³) la 0,01 f/cm³], pe baza celor mai recente evoluții științifice și tehnologice.

Alături de acțiunile de sensibilizare și de alte îmbunătățiri în materie de prevenție și tratament medical, prezenta propunere va contribui la îndeplinirea obiectivului UE de combatere a cancerului. De asemenea, aceasta creează condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în întreaga UE, reducând în același timp costurile asistenței medicale legate de tratamentul medical.

Etapele următoare

Comisia Europeană invită toate instituțiile UE, statele membre, partenerii sociali și alte părți interesate să accelereze acțiunile de atingere a obiectivului unei Uniuni Europene fără azbest pentru generațiile actuale și viitoare.

Propunerea Comisiei de modificare a Directivei privind azbestul la locul de muncă va fi discutată de Parlamentul European și de statele membre, Comisia solicitând o aprobare rapidă. Odată adoptată, statele membre vor avea la dispoziție doi ani să transpună directiva în dreptul național.

„Anul trecut ne-am angajat în fața Parlamentului European să răspundem apelurilor importante la acțiune din raportul său privind protecția lucrătorilor împotriva expunerii la azbest. Un an mai târziu, Comisia prezintă o serie de măsuri care nu numai că vor oferi o mai bună protecție a lucrătorilor, ci vor face un pas uriaș către o Europă fără azbest. 78 % din formele de cancer profesional recunoscute în statele membre sunt legate de azbest. Directiva de modificare pe care o propunem astăzi (n.red. – 28 septembrie) va reduce drastic nivelurile de expunere a lucrătorilor și va oferi formare și orientare angajatorilor”, a declarat Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit.

Reprezentanții Comisiei Europene vor să contribuie în mod semnificativ la prevenirea cancerului prin reducerea expunerii la substanțele periculoase, așa cum este azbestul.

„Prevenția este mai eficace decât orice tratament împotriva cancerului. Deoarece 40 % din cancere pot fi prevenite, aceasta este cea mai eficientă strategie pe termen lung. Ca parte a acțiunilor din cadrul Planului european de combatere a cancerului, intenționăm să contribuim în mod semnificativ la prevenirea cancerului prin reducerea expunerii la substanțele periculoase – azbestul fiind una dintre acestea. Propunerile de astăzi (28 septembrie – n.red.) reprezintă un alt rezultat important al Planului nostru de combatere a cancerului și un alt pas în eforturile noastre de a construi o uniune europeană a sănătății puternică”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe