Newsflash
Internaționale

Trei persoane văd din nou grație transplantului de cornee artificială

de L. Budin - aug. 24 2022
Trei persoane văd din nou grație transplantului de cornee artificială

Cercetători ai Universității Linköping, Suedia, au redat vederea mai multor voluntari cu deficiențe vizuale, grație unui transplant de cornee artificială pe bază de piele de porc.

Lucrările lor au fost publicate, la jumătatea lunii august, în revista specializată Nature Biotechnology.

ochi1

Specialiștii suedezi și iranieni au conceput corneea artificială utilizând celule ale pielii de porc, un material ieftin și accesibil, notează Top Santé.

Am făcut eforturi considerabile pentru a ne asigura că invenția noastră ar putea fi disponibilă pe scară largă și la îndemâna tuturor”, au explicat oamenii de știință.

Corneea artificială astfel obținută a fost transplantată voluntarilor, 20 de la număr, suferind de keratoconus în stadiu avansat – o afecțiune oculară care duce la deformarea corneei. Toți voluntarii sufereau de deficiențe vizuale, 14 dintre ei fiind nevăzători.

În vederea transplantului, chirurgul nu trebuie să elimine țestururile proprii ale pacientului, subliniază cercetătorii. Se face o mică incizie, prin care este inserat implantul în corneea existentă.

A fost monitorizată evoluția pacienților transplantați. La doi ani după intervenție, toți voluntarii au indicat o ameliorare a vederii. Dintre nevăzători, trei persoane și-au recuperat complet capacitatea vizuală. Nu s-au raportat niciun fel de complicații.

Un vaccin contra bolii Lyme ar putea fi dezvoltat până în 2025

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe