Newsflash
Cultură

Tratat de cardiologie în miniatură

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - mar. 16 2018
Tratat de cardiologie  în miniatură
Profesorul Sorin Nicu Blaga este unul dintre cei mai distinşi cardiologi clujeni. A practicat Cardiologia timp de multe decenii la Clinica Medicală I a UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca şi tot acolo a depus mult suflet în formarea studenţilor şi rezidenţilor. Este un om despre care toată lumea vorbeşte frumos şi care continuă tradiţia pe cale de dispariţie a medicului om de cultură. Într-adevăr, domnia sa are, la propriu, „un violon d’Ingres” şi, în plus, se ocupă de eseistică şi de istorie locală (a Blajului originar). Nu îşi neglijează datoria de mentor şi, prin urmare, ne pune la dispoziţie a şaptea sa monografie medicală.

De data aceasta, prof. dr. Sorin Nicu Blaga abordează un domeniu dificil şi care are nevoie de materiale didactice: farmacoterapia principalelor cardiopatii. Este vorba despre un domeniu de terapie de care beneficiază majoritatea românilor şi pe care medicii trebuie să îl cunoască la perfecţie. Cartea Farmacoterapia cardiopatiilor majore începe cu un motto din Moliere, foarte adecvat tematicii prezentate: „Toţi oamenii se aseamănă prin cuvinte, numai faptele îi deosebesc”. În cuvântul introductiv, autorul şi-a propus să transmită esenţialul pentru medicii oricum asaltaţi de informaţii şi lipsiţi de timp. Cartea se bazează pe experienţa personală şi pe dovezile tot mai numeroase ale trialurilor clinice cardiologice.

Printre subiectele abordate în capitolele cărții se numără aritmiile cardiace, cardiopatia ischemică, cardiopatia hipertensivă, cardiopatiile valvulare, miocarditele, cardiomiopatiile, pericarditele, cordul pulmonar (acut şi cronic), cardiopatiile congenitale, insuficienţa cardiacă cronică, insuficienţa cardiacă acută şi şocul cardiogen. Cartea este un tratat de cardiologie în miniatură, putând fi consultat cu rapiditate şi eficienţă. Aşa cum era de aşteptat, autorul nu se rezumă la farmacoterapie, ci începe cu definiţia fiecărei boli, elemente de clinică şi fiziopatologie, accentul fiind pus pe farmacologie. Autorul explică în detaliu de ce şi cum se administrează digoxinul în insuficienţa cardiacă, cum se urmăreşte eficienţa tratamentului anticoagulant dicumarinic, dar şi cel modern cu noile anticoagulante orale (NACO), prezintă mecanismele de acţiune a antiaritmicelor, dar şi posibilele efecte adverse și atrage atenţia asupra anumitor interacţiuni medicamentoase.

Textul este scris impecabil, fiind evident că autorul a utilizat experiența personală, deci cunoaște bine subiectele. Astfel concepută, cartea inspiră încredere şi poate fi consultată cu ușurință de medicii de gardă sau de practicienii din ambulatoriu. Formatul cărţii este adaptat scopului utilizării ca instrument de lucru, nefiind o „carte de birou”. Tehnoredactarea foarte elegantă aparţine fiului profesorului Blaga, care îi păşeşte pe urme atât ca medic, cât şi ca muzician.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe