Newsflash
Știri

Tinerii cer măsuri contra declinului polenizatorilor și pentru sănătatea mediului

de L. Budin - mar. 12 2024
Tinerii cer măsuri contra declinului polenizatorilor și pentru sănătatea mediului

Organizațiile naționale de tineret se alătură WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) în a cere autorităților un plan național de acțiune integrat pentru conservarea polenizatorilor.

Consiliul Tineretului din România, Consiliul Național al Elevilor, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Uniunea Studenților din România și Delegații de Tineret la ONU, cu contribuția Boardului Copiilor din România, cer Guvernului să acționeze acum pentru a opri declinul polenizatorilor și a salva viitorul acestor generații, se arată într-un comunicat. 

Organizațiile naționale de tineret se alătură WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) în a cere autorităților realizarea unui plan național de acțiune integrat pentru conservarea polenizatorilor. Îngrijorarea tinerilor a luat forma unei Declarații de sprijin pentru demersul WWF de a atrage atenția și implicarea activă a decidenților și aparatului administrativ cu privire la abordarea riscurilor ecologice, economice și sociale pe care le ridică declinul alarmant al polenizatorilor, confirmat de tot mai multe rapoarte științifice.

 

Mai puține resurse de hrană

Prin această declarație, dorim să atragem atenția asupra importanței cruciale a polenizatorilor pentru tineretul românesc și pentru dreptatea intergenerațională. Credem că este injust ca viitoarele generații să moștenească o țară cu mai puține resurse de hrană, cu o mai mare inaccesibilitate financiară pentru o dietă sănătoasă, dependentă de polenizarea artificială, și cu o biodiversitate mai puțin bogată decât cea de care ne bucurăm astăzi. Avem o responsabilitate etică față de viitorul generațiilor următoare de a proteja și de a gestiona în mod responsabil resursele naturale ale planetei”, se arată în declarația tinerilor către Guvernul României. 

Îngrijorarea tinerilor vine pe fondul studiilor care arată că una din trei specii de albine, fluturi și sirfide sunt în declin, iar în jur de patru din cinci specii de plante cultivate și sălbatice cu flori depind de polenizarea animală, conform UE. Una din 10 specii este amenințată cu dispariția. 

Tineretul este preocupat de viitorul planetei și este conștient de impactul direct pe care pierderea polenizatorilor îl are asupra securității alimentare și a echilibrului ecologic”, mai scriu tinerii. 

 

Tinerii vor să se implice 

Pe lângă apelul ferm către factorii de decizie de a facilita un proces participativ de elaborare a unui plan național de acțiune pentru conservarea polenizatorilor care să implice consultări extinse cu experți din societatea civilă și transparență, tinerii mai propun și alte măsuri care să-i implice direct. Printre acestea se numără un „test al sustenabilității”, care să verifice faptul că politicile publice adoptate astăzi nu vor afecta negativ viitoarele generații, precum și crearea unui sistem de finanțare care să faciliteze accesul la oportunități de cercetare/colectare de date/monitorizare și care să stimuleze pregătirea de specialiști în domeniu. 

Într-o eră în care echilibrul natural este sub asalt, trebuie să ne unim eforturile pentru a proteja indispensabilii lucrători ai naturii - polenizatorii. Viitorul nostru și al generațiilor viitoare depinde de cum vom acționa acum”, spune Vlad Duma, membru în Comisia Educațională a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.

Cetățenii sunt încurajați să semneze petiția WWF To BEE or NOT to BEE și să solicite și ei Guvernului un plan național de acțiune pentru conservarea polenizatorilor, cu măsuri care să pună stop inclusiv „tradiției” derogărilor de la legislația europeană pentru folosirea pesticidelor chimice toxice pentru albine, mediu și oameni. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe