Newsflash
Internaționale

Sutimlimab, terapie pentru boala aglutininelor la rece

de Dr. Diana Andronache - apr. 16 2021
Sutimlimab,  terapie pentru boala aglutininelor la rece

La pacienţii cu boala aglutininelor la rece, administrarea de sutimlimab a fost asociată cu beneficii clinice semnificative, prin creșterea nivelului de hemoglobină și îmbunătăţirea calităţii vieţii.

C1-600x305 copyAnemiile hemolitice autoimune apar din cauza distrugerii in vivo a eritrocitelor proprii, ca urmare a formării unor autoanticorpi ce interacţionează cu antigenele de grup sanguin de pe suprafaţa acestora. Boala aglutininelor la rece (BAR) este o afecţiune autoimună rară, primară sau secundară, asociată cu infecţii sau cu boli autoimune complexe ori boli limfoproliferative maligne.

Deseori este caracterizată prin anemie cronică, ce determină apariţia unui tablou clinic dominat de prezenţa fatigabilităţii. La examenul clinic al pacienţilor cu BAR se poate observa un sindrom Raynaud-like, cu acrocianoză, secundar reacţiei de aglutinare. Această patologie se asociază cu un risc crescut de tromboembolism și deces. În prezent nu există terapii aprobate pentru BAR.

În New England Journal of Medicine a fost recent publicat studiul CARDINAL, al cărui obiectiv primar a fost evaluarea profilului de eficacitate și siguranţă al terapiei cu sutimlimab. Este vorba despre un anticorp monoclonal ce blochează activarea proteinelor C1, responsabile pentru activarea căii clasice a complementului.

Obiectivul a fost cuantificat prin obţinerea unei valori a hemoglobinei (Hb) ≥12 g/dL sau prin creșterea nivelului său cu ≥2 unităţi, fără a fi necesară transfuzia de sânge între săptămânile 5-26. Obiectivele secundare au inclus monitorizarea nivelurilor de bilirubină, dar și calitatea vieţii.

O nouă abordare terapeutică

În acest studiu prospectiv, multicentric, cu un singur grup de tratament, au fost incluși 24 de pacienţi diagnosticaţi cu BAR de cel puţin șase luni și care aveau în antecedente transfuzii de masă eritrocitară. Ei au primit tratament cu sutimlimab timp de 26 de săptămâni (6,5 g pacienţilor cu greutatea <75 kg și 7,5 g celor cu greutatea ≥75 kg).

Administrarea s-a efectuat prin perfuzie intravenoasă în ziua 0 (prima zi de tratament) și în ziua 7, iar ulterior, la fiecare două săptămâni. Transfuziile de masă eritrocitară au fost efectuate în cazul pacienţilor cu Hb<9 g/dL simptomatici și în cazul pacienţilor cu Hb<7 g/dL.

Potrivit rezultatelor, 54% dintre pacienţi au avut o creștere medie a nivelului de Hb de 2,6 g/dL, iar nivelul mediu de Hb a fost menţinut la o valoare mai mare de 11 g/dL din săptămâna 3 și până la finalul studiului, fiind astfel îndeplinit obiectivul primar. În 71% dintre cazuri nu a fost necesară transfuzia de masă eritrocitară.

Valoarea Cei a ajuns la normal în decurs de trei săptămâni, având o scădere medie de 2,2 mg/dL, iar nivelul mediu al bilirubinei a fost menţinut sub limita superioară a normalului pe toată durata tratamentului.

Administrarea de sutimlimab a fost asociată cu o ameliorare semnificativă a calităţii vieţii, obţinută în prima săptămână de tratament și menţinută pe toată durata studiului.

Au fost documentate reacţii adverse la aproximativ 92% dintre pacienţi, majoritatea de gradul 1 sau 2 ca severitate, mai frecvent fiind asociate cu afecţiunile cronice preexistente.


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2027760

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe