În timpul sarcinii, leptospiroza ca infecţie iniţială sau latentă se poate manifesta prin avort sau deces fetal în maximum 72 de ore. Este deci firesc să se efectueze supravegherea microbiologică pentru leptospiroză în pregătirea şi în timpul sarcinii. Dr. Nicoleta Andreescu ne oferă mai multe detalii.

"> Supravegherea microbiologică pentru leptospiroză în pregătirea sarcinii, în timpul sarcinii şi în boala abortivă - Viața Medicală
Ars Medici

Supravegherea microbiologică pentru leptospiroză în pregătirea sarcinii, în timpul sarcinii şi în boala abortivă

de Dr. Nicoleta ANDREESCU - ian. 23 2013
Supravegherea microbiologică pentru leptospiroză în pregătirea sarcinii, în timpul sarcinii şi în boala abortivă

În timpul sarcinii, leptospiroza ca infecţie iniţială sau latentă se poate manifesta prin avort sau deces fetal în maximum 72 de ore. Este deci firesc să se efectueze supravegherea microbiologică pentru leptospiroză în pregătirea şi în timpul sarcinii. Dr. Nicoleta Andreescu ne oferă mai multe detalii.

   Există numeroase circumstanţe epidemiologice referitoare la condiţiile favorabile infectării cu leptospire, legate de profesie sau ocupaţie, de petrecerea timpului liber în natură, de amplasarea locuinţei sau a locului de muncă, de obiceiurile alimentare, de calitatea apei de băut sau a apei folosite în scopuri casnice.
   Profesiasau ocupaţia în domeniile: agricol în terenuri umede sau mlăştinoase (grădinărit, orezării, culturi de trestie şi papură, sere), veterinar, silvic, culinar (unde se manipulează carne crudă şi organe proaspete, nu refrigerate sau decongelate), abatoare, măcelării, şantiere de construcţii şi arheologice, instalaţii canal-apă, mecanici auto, spălători auto, serviciul militar, salubritate, adăposturi pentru animale comunitare, depozite alimentare, depozite de nutreţuri etc.
   Petrecerea timpului liber în natură: la pescuit, la scăldat, spălatul rufelor în ape de suprafaţă stătătoare sau lent curgătoare, în canale de irigaţie nebetonate.
   Amplasarea locuinţei sau a locului de muncă: în subsoluri neigienizate, nederatizate şi cu defecţiuni la instalaţiile de canal-apă, la curte cu animale domestice nevaccinate contra leptospirozei, cu pământ pe jos, lacustre, cabane în pădure, barăci pe şantiere şi pe câmp, în vecinătatea gropilor de gunoi.
   Obiceiuri alimentare: consum de carne, şorici, organe interne neprelucrate suficient termic, diverse produse alimentare neambalate.
   Apa de băut: din puţuri neigienizate, neacoperite şi cu fisuri la zidărie, recipiente neacoperite.

 

   Morfologia externă a leptospirelor facilitează procesul de infectare: grosimea lor submicroscopică (sub 0,5 microni), extremităţile curbate, mişcările rapide pe loc, fără deplasare, determinate de flagelii bipolari situaţi sub peretele celulei bacteriene. Aceşti factori determină penetrarea tegumentelor şi a mucoaselor intacte şi traversarea activă a ţesuturilor de către aceşti germeni.

 

   Infectarea produsului de concepţie (leptospiroza ca infecţie iniţială sau latentă) se poate manifesta prin avort (ovular, embrionar, fetal), deces fetal ante- sau post-partum până la maximum 72 de ore. Supravieţuirea produsului de concepţie este exclusă din cauza capacităţii leptospirelor de a traversa activ placenta şi ţesuturile produsului de concepţie, acţiunii directe a leptospirelor şi a endotoxinei bacteriene, absenţei acţiunii protectoare a anticorpilor materni. Anticorpii IgM de răspuns imun primar, cu greutate moleculară mare (900 kDa), nu trec placenta când aceasta nu prezintă o soluţie de continuitate. Acţiunea protectoare a anticorpilor materni IgG de răspuns imun secundar, care trec bariera placentară (greutate moleculară 160–250 kDa), este devansată de capacitatea leptospirelor de a pătrunde activ şi de a se multiplica în organele produsului de concepţie.

 

   Leptospiroza netratată etiologic, tratată incorect sau incomplet, evoluează spre infecţie latentă materializată în timp (intervale cuprinse între o lună şi câţiva ani), prin hemoragie digestivă superioară, insuficienţă renală acută, pneumonie interstiţială primară, pneumonie lobară, uveită, pericardită, miocardită, insuficienţă acută cortico-suprarenală, boală abortivă.

 

   Astfel, este indicat ca supravegherea microbiologică pentru leptospiroză să urmeze trei direcţii obligatorii.
   În stadiul pentru pregătirea unei sarcini, dacă anamneza relevă circumstanţele epidemiologice amintite mai sus, se va efectua un control serologic pentru anticorpii anti-Leptospira.
   În timpul sarcinii, la apariţia simptomelor specifice leptospirozei la mamă şi a primelor simptome de evoluţie anormală a produsului de concepţie (de exemplu, bradicardia sau altă tulburare de ritm cardiac), se va efectua mamei un control serologic pentru anticorpii anti-Leptospira, completat, în funcţie de situaţie, de evidenţierea leptospirelor din sânge şi din urină (în frotiu proaspăt şi în culturi). Sângele şi urina destinate evidenţierii leptospirelor nu se refrigerează, nu se congelează, se trimit imediat pentru examinare.
   La momentul avortului sau al unui alt accident obstetrical ori la foarte scurt timp după acesta, se va efectua mamei un control serologic pentru anticorpii anti-Leptospira, completat, în funcţie de situaţie, de evidenţierea leptospirelor în sânge şi în urină. Sângele şi urina destinate evidenţierii leptospirelor nu se refrigerează, nu se congelează, se trimit imediat pentru examinare. Pentru produsul de concepţie expulzat, se va efectua un control serologic pentru anticorpii anti-Leptospira din exsudate (pulmonar, cardiac, peritoneal) şi, în funcţie de situaţie, evidenţierea leptospirelor în exsudate şi în fragmente mici de plămân, ficat şi corticala renală, prelevate din zonele cu aspect macroscopic modificat. Exsudatele şi fragmentele de organe destinate evidenţierii leptospirelor nu se refrigerează, nu se congelează, sunt prelevate înainte de formolizare şi se trimit imediat pentru examinare.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe