Newsflash

Suferința cronică

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - mai 31 2016
Suferința cronică
     Dacă aș întreprinde un sondaj printre cititorii acestei rubrici, întrebându-i care poate fi profesia celui care semnează citatul alăturat, am certitudinea că nu puțini ar răspunde că medicina este îndeletnicirea sa de bază. Dacă aș continua să lărgesc gama răspunsurilor pe această temă și aș întreba care ar fi specialitatea medicală a autorului citatului, cred că multe răspunsuri s-ar îndrepta spre medicina de reabilitare, neurologie sau medicină internă, adică domenii care se ocupă cu suferința de durată și care au în grijă pacienți cronici, greu vindecabili. Ei bine, pentru cei ce nu cunosc numele, David Gelernter nu e medic, ci un pacient cronic.
     La 24 iunie 1993, poșta i-a adus la Universitatea Yale, unde predă și în prezent, un colet, pe care Gelernter l-a desfăcut imediat. Coletul conținea o bombă expediată de Ted Kaczynski, anarhist și terorist al cărui caz era cunoscut sub numele de „Unabomber“. În 1998, Kaczynski a fost condamnat la patru termene de închisoare pe viață, fără posibilitatea de eliberare condiționată, pentru uciderea a trei persoane și rănirea gravă a altor 23 de nevinovați. Unabomber și-a ales victimele din rândul celor care, sub o formă sau alta, erau implicați în domeniul tehnologiei moderne, urâte de criminal din motive doar de el știute. Întâmplător, Gelernter a fost o victimă nepotrivită pentru țelurile teroristului, întrucât la acea dată era deja cunoscut ca un critic deschis al tehnologiei moderne și al implicațiilor acesteia asupra vieții de zi cu zi. Dar incidentul l-a costat scump pe profesorul de calculatoare de la Yale: el și-a pierdut abilitatea de a folosi mâna dreaptă și ochiul drept. Accidentul a lăsat urme serioase în ceea ce privește atitudinea victimei față de societatea americană, dar sprijinul primit din partea familiei și a comunității a ajutat recuperarea psihologică și i-a permis lui Gelernter să-și continue activitatea profesională și publicistică. Citatul alăturat dezvăluie însă existența unei suferințe cronice, cel puțin organică, și indică faptul că autorul se încadrează în acel imens grup de indivizi care poartă cu ei, până la sfârșitul vieții, suferința provocată de o afecțiune cronică. Pentru că medicina de azi, dezvoltată și atotputernică în nenumărate direcții, are ca efect înmulțirea pacienților suferinzi cronic de o situație patologică care poate fi ținută în frâu, dar nicidecum vindecată.
     Gândurile mă întorc – cu o frecvență oarecum supărătoare – spre anii studenției mele și ai întâlnirii cu primii pacienți din lunga mea carieră de medic. Îmi aduc aminte perfect de pacienții suferinzi de o maladie cronică, care-i apropia cu pași rapizi și zi de zi de momentul dispariției. Unora dintre ei, boala le „promitea“ o suferință teribilă și o moarte cumplită. Insuficiența respiratorie cronică se termina în asfixie, insuficiența renală cronică în edem pulmonar, insuficiența hepatică în comă, iar maladia canceroasă era practic imposibil de tratat și apariția metastazelor era doar o chestiune de timp. Din fericire, lucrurile au luat, în această ultimă jumătate de secol, o întorsătură pozitivă. Numărul pacienților afectați de o maladie cronică e în permanentă creștere, însă afecțiunea e ținută în frâu de un arsenal terapeutic variat și se poate spune că, în general, pacientului cronic i se asigură o viață relativ confortabilă, reglată de medicamente.
     Același fenomen caracterizează prognoza traumatismelor. Îmi închipui că un accident groaznic precum cel al lui David Gelernter, dacă ar fi avut loc 50 de ani mai devreme, s-ar fi soldat cu decesul victimei. Dar războaiele din Coreea și Vietnam au schimbat complet modul de abordare a traumatismelor provocate de arme de foc și explozibile, ceea ce face ca în ziua de azi numărul veteranilor de război grav accidentați în timpul serviciului militar, dar rămași în viață și cel puțin parțial recuperați, să crească în mod constant. Ceea ce nu înseamnă că și suferința a dispărut odată cu pericolul morții. Ea rămâne, sub diverse forme, și afectează într-o măsură mai mare sau mai mică activitatea cotidiană a supraviețuitorului. Și aici intervine remarca extrem de corectă a profesorului de la Yale.
     Nu sunt psiholog și nici nu voi cădea în capcana de a mă aventura într-un domeniu ce nu-mi aparține. Dar nu am dubii asupra faptului că mulți suferinzi cronici găsesc de-a lungul timpului o cale pentru a se desprinde de efectele negative ale afecțiunii cronice și reușesc să se întoarcă la o activitate cotidiană care să le permită o existență fizică și morală decentă și satisfăcătoare. Fără discuție, această abordare a suferinței cronice e merituoasă și conține elemente ce pot fi considerate ca făcând parte dintr-un amalgam de caracteristici aparținând personalității puternice, capabile să se ridice deasupra bolii și suferinței. Aceia dintre noi care se ocupă de tratamentul durerii cronice cunosc prea bine aspectul psihologic al acestei suferințe. Doi pacienți, suferind de o afecțiune acompaniată de durere permanentă la nivelul 5 pe o scară de la 0 la 10, se vor referi la durere în mod complet diferit. Capacitatea de a îndepărta durerea din gândul care te transformă în victimă face diferența dintre doi pacienți, sau mai bine zis desparte lumea optimistului de cea a celui care vede totul în negru. Necesitatea de a accepta suferința cronicizată ca făcând parte din însăși existența individului e într-atât de evidentă încât în ziua de azi tratamentul antidepresiv face parte din arsenalul medicamentos al durerii cronice.
     Amploarea suferinței cronice e greu de apreciat și măsurat, dar anumite date din literatură menționează că aproximativ 50% din adulți suferă de o afecțiune ce produce durere de lungă durată. Prin urmare, lupta continuă cu durerea e apanajul civilizației moderne. Ea necesită nu numai un tratament adecvat, dar și o permanentă activitate de susținere a moralului celui aflat în suferință. Am senzația că și Gelernter a trecut prin momente extrem de dificile până în faza în care a putut emite fraza alăturată, care indică o atitudine pozitivă față de boală și suferință.
     Dar aș vrea să semnalez și un alt aspect, cu o conotație negativă. În fața mea se perindă două „cazuri“ – doi confrați, amândoi în jurul vârstei de 60 de ani, afectați de aceeași maladie, diabetul zaharat. Negarea bolii îi face pe ambii colegi să aparțină grupului de pacienți grav loviți de consecințele nefaste ale unui diabet neglijat. În aparență, ei au urmat sfatul lui Gelernter și nu au dat o permanentă atenție problemelor medicale! Neglijența se plătește și devine cu atât mai supărătoare cu cât afectează doi profesioniști care cunosc perfect consecințele unei boli netratate la timp.
     Pe vremea studenției mele se dădea o importanță exagerată prevenirii bolilor, poate pentru că mijloacele de a trata nu se aflau la dispoziția unei societăți ce se considera avansată, dar care „progresa“ cu pași repezi... înapoi! Acum ne întoarcem la ideologia prevenirii bolilor, prin depistarea precoce, prin abordarea unui sistem de viață corect privind alimentația, activitatea fizică, evitarea consumului exagerat de alcool și îndepărtarea de tutun. Această campanie mondială de prevenire a bolilor cronice are rezultate ce se resimt pe tot mapamondul. Dar pericolul apariției unei maladii cronice, a unei suferințe de durată, rămâne permanent.
     O atitudine pozitivă, de luptă împotriva efectelor psihologice ale suferinței, așa cum o dovedește Gelernter, care continuă să activeze, să conferențieze și să scrie, acesta e drumul pe care trebuie să-l ia pacientul cronic. Pentru că, așa cum au spus-o mulți înaintea mea, alternativa e mult mai periculoasă.
 
 
„Se pare că oamenilor le este foarte greu să se concentreze mult timp asupra suferințelor lor și să acorde permanent atenție problemelor lor medicale.“
(David Gelernter, n. 1955)
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe