Newsflash
Internaționale

Studiu: Risc mai crescut de tromboză cu vaccinul AstraZeneca

de Dorina Novac - oct. 28 2022
Studiu: Risc mai crescut de tromboză cu vaccinul AstraZeneca

Cazurile de tromboză sunt mai frecvente după vaccinul împotriva COVID de la AstraZeneca decât după cel de la Pfizer-BioNTech, deşi rămân foarte rare, se arată într-un studiu publicat joi.

Astrazeneca

„După o primă doză (de vaccin AstraZeneca), se observă un risc cu 30% mai mare de trombocitopenie prin comparaţie cu o primă doză (de vaccin Pfizer-BioNTech)”, rezumă un studiu pe scară largă, publicat în British Medical Journal (BMJ), scrie Agerpres.

Citește și: Vaccinare: proteina FP4 ar fi vinovată pentru tulburările de coagulare

Trombocitopenia este o formă de tromboză, adică formarea unui cheag de sânge cu consecinţe potenţial fatale.

După lansarea campaniilor de vaccinare anti-COVID la începutul anului 2021, s-a suspectat rapid o legătură între vaccinurile cu vector viral – AstraZeneca şi Johnson & Johnson – şi apariţia acestor afecţiuni sangvine.

Studiul BMJ, bazat pe date medicale de la milioane de pacienţi din mai multe ţări europene şi din Statele Unite, confirmă că aceste tromboze sunt mai frecvente după vaccinul AstraZeneca, chiar dacă frecvenţa lor rămâne foarte scăzută: 862 de cazuri la peste un milion de vaccinări.

Riscul pare crescut după prima doză. După a doua doză, nu există nicio diferenţă între vaccinurile AstraZeneca şi Pfizer-BioNTech.

În ceea ce priveşte vaccinul Johnson & Johnson, datele sugerează mai degrabă un risc crescut, dar nu într-un mod suficient de clar pentru ca oamenii de ştiinţă să tragă o concluzie fermă.

„Aceste riscuri ar trebui luate în considerare în viitoarele campanii de vaccinare şi în dezvoltarea de viitoare vaccinuri”, conchide studiul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe