Newsflash
Internaționale

Vaccinare: proteina FP4 ar fi vinovată pentru tulburările de coagulare

de L. Budin - apr. 15 2021
Vaccinare: proteina FP4 ar fi vinovată pentru tulburările de coagulare

O proteină numită factor plachetar 4 sau FP4 este cea care ar fi putut provoca cazurile de tromboză survenite la 16 persoane din Germania, Austria şi Norvegia, în urma vaccinării cu serul de la AstraZeneca.

Aceasta e concluzia a două studii, publicate de revista americană de specialitate The New England Journal of Medicine, relatează joi EFE, preluată de Agerpres.

tulburari-coagulare

Reacții nedorite

Primul dintre studii a analizat cazurile a 11 pacienţi vaccinaţi în Germania şi Austria care au dezvoltat tromboză după ce au fost vaccinaţi cu serul AstraZeneca. Nouă dintre aceştia erau femei cu vârste între 22 şi 49 de ani.

După 5-16 zile de la vaccinare, persoanele au prezentat unul sau mai multe episoade trombotice, cu excepţia uneia, care a suferit o hemoragie intracraniană mortală.

Dintre pacienţii care au suferit unul sau mai mult episoade trombotice, 9 au dezvoltat o tromboză venoasă cerebrală, 3 – o tromboză venoasă în teritoriul splanhnic, 3 – o embolie pulmonară, iar 4 alte tipuri de tromboză. Din totalul pacienților cu reacții secundare, 6 au decedat, iar 5 au dezvoltat o coagulare intravasculară diseminată.

Deşi trombozele au afectat diferite organe, toţi pacienţii aveau anticorpi împotriva proteinei FP4 şi un deficit de plachete sanguine.

Studiul, finanţat de Fundaţia Germană de Cercetare, conchide că vaccinarea cu serul de la AstraZeneca „poate ocaziona dezvoltarea cu frecvenţă redusă a trombozei imunitare, intermediată de anticorpii activatori de plachete împotriva FP4”.

Tromboze neobișnuite

Cel de-al doilea studiu a analizat situaţia a cinci pacienţi din Norvegia: 4 femei şi un bărbat cu vârste între 32 şi 54 de ani, lucrători sanitari, care au prezentat simptome între cea de-a şaptea şi a zecea zi după prima doză de vaccin.

Toţi pacienţii au dezvoltat tromboze în zone neobişnuite. Unul a dezvoltat o trombocitopenie gravă, 4 au avut hemoragie cerebrală masivă – în urma căreia 3 au decedat.

După cum a relevat şi studiul anterior, toţi pacienţii prezentau niveluri ridicate de anticorpi împotriva proteinei FP4, o reacţie indusă de vaccin.

Totuşi, potrivit studiului Universităţii din Oslo, având în vedere că cele 5 cazuri au fost înregistrate din peste 130.000 de persoane vaccinate, este vorba de o reacţie cu o frecvenţă foarte redusă.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe