Newsflash
Știri

Studiu: Șapte din zece români se tem anul acesta de sezonul răcelilor și gripei

de Dorina Novac - dec. 11 2020
Studiu: Șapte din zece români se tem anul acesta de sezonul răcelilor și gripei

Peste 70% dintre români sunt de părere că sezonul de răceală și de gripă vine cu mai multe pericole decât în mod obișnuit, arată un studiu realizat de Coaliția România Sănătoasă.

Potrivit studiului realizat toamna aceasta, unu din doi români consideră că pandemia de COVID-19 i-a afectat puternic sau foarte puternic stilul de viață.

Majoritatea respondenților se tem mai mult de spitalizare (69,46%) decât de infectarea cu noul coronavirus și de consecințele COVID-19 (49,7%).

raceala si gripa
Sursă imagine: Pixabay

De asemenea, aproximativ 29% dintre români se tem de lipsa posibilității de asistență medicală, iar în jur de 22% dintre ei, de măsurile restrictive care împiedică desfășurarea vieții de zi cu zi.

Limitele automedicației

Studiul realizat de Coaliția România Sănătoasă mai arată că peste jumătate dintre români au în casă stocuri de medicamente, ibuprofenul, paracetamolul și aspirina fiind cele mai des întâlnite.

„Este important ca oamenii să înțeleagă care sunt limitele automedicației, iar noul protocol de tratament al COVID-19, publicat de autorități, vine cu anumite modificări importante: pentru tratamentul simptomatic, a fost clarificată folosirea medicamentelor antiinflamatoare, cu recomandarea ca AINS pot fi folosite fie în tratarea febrei, fie în reducerea durerii și inflamației. Pentru cazurile asimptomatice, nu se recomandă niciun fel de tratament”, a precizat Ovidiu Covaciu, reprezentant al Coaliției România Sănătoasă.

Acesta a subliniat că, dincolo de COVID-19, studiul realizat arată că trei din zece români tratează simptome de răceală și gripă, precum durerea și febra, cu ibuprofen.

„E foarte important, însă, să nu fie folosite antibiotice împotriva infecțiilor virale. Acestea pot fi administrate doar după un consult medical și pentru cazuri de suprainfecții bacteriene”, a explicat Ovidiu Covaciu.

Medicii de familie și infecționiștii sunt considerați a avea cel mai important rol în informare pentru peste jumătate dintre cei chestionați, în timp ce unu din trei români consideră că acest rol revine Ministerului Sănătății.

Când vine vorba despre informațiile cu privire la tratarea răcelilor și gripei în context pandemic, peste 80% dintre români au cea mai mare încredere în medici.

„Ne bucură faptul că românii au încredere în medici și în recomandările lor, lucru absolut esential pentru a trece cu bine prin sezonul virozelor în context pandemic. Le recomandăm în continuare un tratament simptomatic și o urmărire atentă a evoluției bolii, precum și contactarea medicului de familie, ori de câte ori este nevoie”, a declarat Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie.

Totodată, 30% dintre persoanele chestionate sunt de părere că viața va redeveni la normal în următoarele 9-12 luni, iar aproape 20% dintre ei speră că acest lucru se va întâmpla chiar mai repede de atât, în următoarele patru-opt luni.

Studiul Temerile românilor în sezonul răcelilor și gripei, în context pandemic a fost realizat la comanda Coaliției România Sănătoasă, în perioada 29 noiembrie- 07 decembrie, pe un eșantion reprezentativ format din 1.493 de respondenți.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe