Proiectul de hotărâre de Guvern privind aprobarea Strategiei naţionale de sănătate 2022-2030 și aprobarea Planului de acţiuni pentru aceeași perioadă în vederea implementării acesteia a fost publicat, recent, de Ministerului Sănătăţii, în „Transparenţă decizională”.
Strategia Naţională de Sănătate (SNS) 2022-2030 este un document programatic ce reprezintă o condiţionalitate solicitată de Comisia Europeană în vederea asigurării finanţării sistemului de sănătate din fonduri europene nerambursabile, se arată în nota de informare referitoare la draftul SNS.
Pentru elaborarea acestui document a fost aprobat și implementat proiectul „Crearea cadrului strategic și operaţional pentru planificarea și reorganizarea la nivel naţional și regional a serviciilor de sănătate”, finanţat din Programul Operaţional Capacitate Administrativă. Implementarea proiectului trebuie realizată în intervalul
2019-2023.
Potrivit notei de informare, elaborarea SNS va fi completată cu: cinci masterplanuri regionale de servicii de sănătate (MRSS) pentru regiunile Centru, Sud-Est, Sud-Muntenia, Vest, București-Ilfov; un sistem de indicatori facil de colectat și cuantificat pentru monitorizarea și evaluarea implementării MRSS; actualizarea planurilor Regionale de Servicii Regionale de Sănătate.
Experţii implicaţi în elaborarea SNS sunt persoane angajate în afara organigramei MS, începând din 2019. Din luna martie a acestui an au avut loc opt dezbateri regionale asupra conţinutului SNS cu reprezentanţii autorităţilor publice locale, ai instituţiilor publice din domeniul sănătăţii,
conducerile spitalelor, reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale ale medicilor și asociaţii ale pacienţilor. O parte din sugestiile transmise au fost incluse în conţinutul draftului SNS.
În această perioadă, draftul Strategiei este dezbătut în cadrul unui grup de lucru de reprezentanţi ai comisiilor de specialitate ai MS pentru armonizare cu strategiile sectoriale specifice. În cursul anului 2023, o formă consolidată a SNS va fi aprobată de Guvernul României.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe