Newsflash
Știri

Spitalul Militar Central, proiect pentru depistarea leziunilor precanceroase colorectale

de Florentina Ionescu - sept. 29 2020
Spitalul Militar Central, proiect pentru depistarea leziunilor precanceroase colorectale

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” în parteneriat cu COPAC a demarat un proiect dedicat depistării și diagnosticului leziunilor precanceroase colorectale.

Potrivit unui comunicat de presă remis redacției, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” în calitate de Lider, în parteneriat cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România -COPAC, a demarat, începând cu 22 iulie 2020, proiectul „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale - ROCCAS II București-Ilfov”.

proiect depistare leziuni precanceroase colorectale

Acesta este un proiect cofinanțat din Programului Operațional Capital Uman 2014–2020, în valoare totală de 23.917.666,36 lei, din care valoarea nerambursabilă din FSE este de 19.134.133,08 lei, iar asistența financiară nerambursabilă, din bugetul național, este de 4.406.417,05 lei.

Creșterea accesului la servicii medicale

Proiectul se derulează pe o perioadă de aproximativ 4 ani (iulie 2020 – decembrie 2023) și are ca obiectiv general promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare.

Acest obiectiv ar urma să se realizeze prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal pentru 50.001 de persoane din regiunea București-Ilfov, dintre care cel puțin 53% aparțin grupurilor vulnerabile, se arată în același comunicat.

Previziuni

Dintre rezultate previzionate în urma derulării proiectului în parteneriat, cele două instituții menționează:

  • identificarea și mobilizarea pentru screening a 50.001 persoane cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 ani ce vor beneficia gratuit de programul de screening pentru identificarea cancerului colorectal,
  • trimiterea la specialist pentru investigații și realizarea a minim 2104 de endoscopii;
  • înființarea unui Centru de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal, pentru regiunea București-Ilfov, în cadrul Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”,
  • derularea unei campanii de informare, educare și conștientizare a populației cu privire la serviciile de screening oferite prin proiect cu scopul de a descoperi o boală latentă, de a detecta o boală în stadiile incipiente și de a permite tratarea ei adecvată înainte de a reprezenta o amenințare pentru individ și/sau comunitate.

Cancerul colorectal, o problemă de sănătate publică

Necesitatea elaborării acestui proiect a fost impusă de analiza statisticilor furnizate de GLOBOCAN privind incidența cancerului colorectal (CCR).

Acest tip de cancer reprezintă, la acest moment, o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial și implicit, la nivelul Uniunii Europene - cu 1.8 milioane de cazuri noi (10,2% din totalul neoplaziilor noi).

Cancerul colorectal este a doua cauză de mortalitate din cadrul patologiilor oncologice (881.000 decese înregistrate anual, adică 9,2% din totalul deceselor prin cancer).

„Prevenția și diagnosticul precoce sunt etape esențiale în cadrul programelor de luptă împotriva acestei maladii, iar screeningul s-a dovedit a fi singura măsură eficientă în scăderea mortalității din patologia oncologică cu localizare colorectală”, potrivit sursei citate.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Obiectivul tematic 9: Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe