Newsflash
Știri

Româncele, cel mai mai afectate de cancerul de col uterin

de L. Budin - ian. 30 2023
Româncele, cel mai mai afectate de cancerul de col uterin

Rata de acoperire vaccinală anti-HPV în 2022 este printre cele mai scăzute din Europa, atenționează reprezentanții Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

România este țara Uniunii Europene cu cele mai mari rate de morbiditate și mortalitate prin cancer de col uterin, româncele având un risc de 2,5 ori mai mare de a fi diagnosticate cu această boală și un risc de deces de 3,4 ori mai mare decât valorile medii în UE, arată reprezentanții FABC într-un comunicat.

vaccin-hpv4

Deși, conform Indicelui de Dezvoltare Umană pentru 2021/22, România se situează în rândul țărilor dezvoltate socio-economic, incidența cancerului cervical din țara noastră este foarte apropiată de valorile înregistrate în țări mediu sau slab dezvoltate, precum Congo și respectiv Etiopia, subliniază FABC.

Cancerul de col uterin este al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din România, afectând anual circa 3400 românce și a patra cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în rândul populației feminine, luând viețile a circa 1800 femei în fiecare an. Peste jumătate (53%) din cazurile de cancer de col uterin apar la femei tinere, la femeile sub 55 ani, vârste la care ele sunt nu doar foarte active în viața profesională ci și piloni importanți ai familiilor lor.

Luna ianuarie a fiecărui an ne amintește cât de important este să ne mobilizam pentru a elimina povara cauzată de cancerul cervical, boală prevenibilă prin vaccinare anti-HPV și detectabilă precoce prin screening, despre unul din puținele cancere eliminabile prin intervenții de sănătate publică simple. De aceea, ținând cont de situația cancerului cervical în România, putem spune că avem o criză de sănătate publică în desfășurare, cel puțin atâta timp cât femeile din țara noastră vor fi între europencele cele mai afectate de acest tip de cancer”, afirmă Cezar Irimia, președintele FABC.

El consideră că sunt necesare eforturi urgente și susținute și un angajament ferm din partea autorităților, al societății civile, al profesioniștilor din domeniul sănătății pentru a alinia România la obiectivele strategiei globale a OMS de eradicare a cancerului de col uterin.

Eliminarea acestuia presupune atât creșterea ratelor de vaccinare anti-HPV până la 90% din populația eligibilă, cât și a eficacității programului național de screening, astfel încât 70% din femeile ajunse la vârstele de 35 și 45 ani să fie beneficiarele unui test de screening performant. În egală măsură trebuie avută în vedere tratarea femeilor diagnosticate, cu creșterea accesului la noi terapii considerate standard de tratament în cancerul de col uterin”, adaugă Cezar Irimia.

După trei ani de la inițierea în România a programului național prin care se oferă acces gratuit la vaccinarea anti-HPV a fetelor, peste 100.000 de fete au fost vaccinate în 2022, reprezentând peste 10% din populația eligibilă. Deși această rată de acoperire vaccinală este printre cele mai scăzute din Europa, se observă o creștere de la an la an a ratei de imunizare și a interesului părinților de a-și proteja copiii prin acest tip de imunizare cu beneficii pe termen lung, arată reprezentanții FABC.

Medicament pentru Alzheimer: un studiu de fază 3 confirmă rezultatele pozitive

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe