Newsflash
Știri

Oradea: proiect pentru cel mai modern spital de boli infecțioase din țară

de L. Budin - ian. 25 2022
Oradea: proiect pentru cel mai modern spital de boli infecțioase din țară

Autoritățile din Oradea intenționează să construiască cel mai modern spital de boli infecțioase și pneumologie din România, care va costa 128 de milioane de euro - bani din fonduri europene.

Se estimează că anul acesta va fi demarată licitația pentru proiectare și execuție, spitalul urmând să fie gata până în 2025, se arată pe site-ul Primăriei Oradea.

spital-modern-oradea
Sursă foto: oradea.ro

 

Prin construcția noului spital se urmărește gruparea specialităților boli infecțioase și pneumoftiziologice la o singură adresă, într-o unitate spitalicească modernă, care să răspundă tuturor cerințelor actuale de calitate.

Acest spital este unul foarte necesar mai ales în contextul actualei pandemii”, a declarat primarul Florin Birta.

Prin colaborarea dintre Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea, pe un teren de 2,5 hectare de pe strada Vlădeasa urmează să fie construită noua unitate.

Spitalul va fi o construcție de 4 etaje, cu o capacitate de minimum 218 de paturi pentru spitalizarea continuă a pacienților, locurile putând fi suplimentate la 295 de paturi, în funcție de necesități. La aceasta se adaugă paturi în regim de spitalizare de zi și 11 de paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la 249 de paturi minimum - 326 de paturi maximum.

Clădirea va fi dotată cu saloane de maximum 2 paturi, cu presiune negativă, în așa fel încât transmiterea aerogenă a virusurilor sau bacteriilor să nu aibă loc, și cu toate cele necesare pentru ca actul medical să se desfășoare în cele mai bune condiții, se mai arată pe site-ul primăriei.

Unitatea va avea și un compartiment de primiri urgențe, camere de tratament și monitorizare, 3 izolatoare, un ambulator integrat cu cabinet pentru fiecare dintre specialități, săli de tratamente, bloc operator de dimensiuni reduse pentru situații speciale.

De asemenea, va fi deservită de o parcare de 175 de locuri pentru autoturisme, cu 6 locuri pentru persoane cu dizabilități, și 139 de locuri pentru biciclete.

Conform studiului de fezabilitate aprobat în ședința de consiliu local, valoarea totală a investiției se ridică la peste 128 milioane de euro. Proiectul ar urma să fie finanțat din bani europeni, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă,

Arhitectul Abduraman Redin a menționat la rândul său că la baza realizării proiectului noului spital au stat trei criterii principale și anume flexibilitate, securitate și eficiență. Clădirea răspunde cerințelor unui spital modern, care să îmbine concepte de securitate atât pentru pacienți, cât și pentru cadrele medicale şi care, totodată, să fie eficient atât economic, cât și prin utilizarea corectă a spațiilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe