Newsflash
Știri

Ghid de bune practici privind pregătirea, păstrarea și servirea hranei în spitale

de Dorina Novac - mar. 10 2023
Ghid de bune practici privind pregătirea, păstrarea și servirea hranei în spitale

ASSMB, ANPC și ANMCS vor elabora împreună un ghid de bune practici privind pregătirea, păstrarea și servirea hranei în spitale.

O întâlnire organizată online a reunit joi, 9 martie, conducerile ASSMB, ANPC, ANMCS, precum și managerii unor unități sanitare administrate de autoritățile locale din București și din țară.

ghid

Au fost prezentate concluziile unor acțiuni de control voluntar derulate în comun de cele trei instituții, în cursul săptămânii trecute, la mai multe unități sanitare din București, cu scopul de a verifica gradul de conformitate a serviciilor de alimentație publică oferite pacienților.

Citește și: Proiecte care vizează sănătatea nou-născuţilor, aprobate în ședința CGMB

La inițiativa președintelui ANPC, Horia Constantinescu, s-a convenit necesitatea constituirii unui grup comun de lucru care să identifice elementele unei proceduri unitare, care să fie exprimată într-un ghid de bune practici asumat, deopotrivă, de unitățile sanitare și de autoritățile publice.

Potrivit reprezentanților ASSMB, este vizat, în special, modul în care este pregătită mâncarea destinată pacienților, condițiile de depozitare și utilizare a materiilor prime, precum și modalitatea de ambalare și servire a hranei.

De asemenea, un aspect important care va fi inclus în ghidul de bune practici se referă la informarea corectă și completă a pacienților cu privire la preparatele înscrise în meniul zilnic, ingredientele și cantitățile folosite, precum și menționarea produselor congelate sau a ingredientelor cu potențial alergen.

„Pentru noi, sănătatea și siguranța pacienților sunt pe primul plan. De aceea, poate că meniurile pregătite în spitalele noastre nu sunt mereu cele mai gustoase, dar în mod sigur sunt conforme, fiind elaborate mereu în funcție de patologia pacientului și recomandarea specialistului”, a precizat Oana Sivache, director general adjunct ASSMB.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe