Newsflash
Internaționale

Dieta DASH cu conţinut scăzut de sare

de Dr. Diana Andronache - iun. 4 2021
Dieta DASH cu conţinut scăzut de sare

Un regim alimentar hiposodat combinat cu dieta DASH diminuează afectarea cardiacă subclinică prin două mecanisme distincte: reduce nivelul lezional și „strain”-ul cardiac și reduce nivelul de inflamaţie.

dash diet

Folosirea doar a dietei DASH se asociază cu scăderea inflamaţiei, potrivit noilor date publicate în Journal of the American College of Cardiology. Cercetătorii au evaluat aceste efecte prin măsurarea în dinamică a biomarkerilor de leziune cardiacă: troponina cardiacă cu sensibilitate crescută (hs-cTnI), peptidul natriuretic N-terminal de tip B (NT-proBNP) și proteina C reactivă cu sensibilitate ridicată (hs-CRP).

Asocierea dietei DASH cu consumul scăzut de sodiu a redus hs-cTnI cu 20% și NT-proBNP cu 23%, fără modificări semnificative ale hs-CRP, comparativ cu dieta cu conţinut ridicat de sodiu. Dieta DASH, comparativ cu grupul control, a redus hs-cTnI cu 18% și hs-CRP cu 13%, însă fără impact asupra NT-proBNP. Regimul alimentar hiposodat a redus nivelul NT-proBNP, în mod independent, cu 19%.

 


Notă autor:

https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2021.03.320

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe