Newsflash
Știri

Cum se face accesul pacienților în Spitalul Militar Central

de Dorina Novac - iun. 9 2020
Cum se face accesul pacienților în Spitalul Militar Central

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a prezentat măsurile implementate pentru fluidizarea accesului în unitatea sanitară, ca urmare a ridicării restricțiilor impuse pe perioada stării de urgență.

Despre măsurile implementate pentru a permite accesul tuturor pacienților la serviciile medicale a vorbit lt. col. asist. univ. dr. Valeriu Gheorghiță. Potrivit lui, accesul în unitatea medicală se face în condiții stricte, existând doar o singură cale de acces a pacienților în spital – se măsoară temperatura corpului și se completează un chestionar epidemiologic.

accesul pacientilor in spital
Sursă imagine: unsplash.com

 

„Încă de la începutul pandemiei de COVID-19, activitatea Spitalului Militar Central a fost în deplină corelare cu legislația în vigoare și cu toate recomandările făcute la nivel național. Recomandări care au avut ca obiect central menținerea siguranței pacientului și a personalului medical care gestiona situația infecției cu noul coronavirus. Am trecut prin mai multe etape, până la momentul actual. Știm foarte bine că am fost într-o perioadă de distanțare socială, în perioada stării de urgență, în care accesul persoanelor în spital era limitat pentru cazurile urgente și pentru suspiciunile de COVID-19. După data de 15 mai s-a reorganizat activitatea medicală, inclusive la nivelul Spitalului Militar Central, în ideea de a permite accesul și altor categorii de  pacienți în spital și care trebuie să beneficieze de serviciile medicale”, a declarat  medicul Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghita

Pentru a evita supraaglomerarea la nivelul secțiilor din spital, a fost implementat la nivelul instituției un sistem de programări online și telefonice.

„Toți pacienții care intră în Spitalul Militar Central, cu excepția cazurilor care reprezintă o urgență medicală, sunt programați în prealabil fie online fie telefonic. Toți pacienții programați apar, în timp real, într-o bază de date disponibilă colegilor care se ocupă cu controlul accesului în spital. În momentul prezentării pacienților la punctul de control, după ce sunt legitimați și se verifică faptul că sunt programați, li se permite accesul în incinta spitalului. Facem precizarea că, legitimarea persoanelor care intră în Spitalul Militar Central se face în conformitate cu reglementările specifice ministerului apărării naționale, unitatea noastră find și unitate militară în cadrul acestui minister”, informează instituția medicală.

O altă măsură menită să sporească gradul de siguranță sanitară a pacienților, implementată începând cu această lună, este dotarea acestora, atât celor internați în regim de spitalizare continuă (care ramân în incinta spitalului pe toată durata internării), cât și celor internați în regim de spitalizare de zi, cu brățări de identificare, care conțin, în mod codificat date despre identitatea pacientului, secția unde primește asistența medicală de specialitate, numărul foii de observație și alte date utile.

„În cazul pacienților internați în regim de spitalizare de zi, adică acei pacienți care nu sunt cazați în interiorul spitalului și care revin (pentru analize, consultații, investigații paraclinice, etc.) pe parcursul mai multor zile, la punctul de control din Calea Plevnei a fost implementată o linie de acces rapid, astfel încât, la prezentarea la spital, în urma scanării brățării cu care pacientul a fost dotat la internare (proces care durează maxim 2 secunde), accesul în spital se face imediat fără alte proceduri de verificare, legitimare sau identificare”, potrivit sursei citate.

Dr. Valeriu Gheorghiță spune că în momentul de față, principala misiune a spitalului este aceea de a asigura un act medical în deplină siguranță. Astfel, toate aceste măsuri au fost gândite și implementate cu scopul de a asigura protecția pacienților și cadrelor medicale și militare față de o potențială infecție cu SARS-COV2.

„Ne interesează să reducem la minimum posibil riscul de expunere la această infecție. Pentru că știm că astăzi este o transmitere comunitară. Sunt destul de multe cazuri asimptomatice de infecție cu acest nou coronavirus, cazuri pe care și noi le-am diagnosticat la nivelul spitalului prin procedurile proprii de testare a tuturor pacienților care se internează în spital. Am vut surpriza să despitam persoane care nu au avut o simptomatologie sugestivă pentru infecția cu noul coronavirus”, a spus medicul.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe