Newsflash
Știri

Consultare publică privind revizuirea legislației UE în farma

de Florentina Ionescu - sept. 29 2021
Consultare publică privind revizuirea legislației UE în farma

Uniunea europeană a sănătății tinde spre o reformă a legislației UE în domeniul farmaceutic.

Comisia Europeană a publicat ieri, 28 septembrie, o consultare publică privind revizuirea legislației UE în domeniul farmaceutic, se arată într-un comunicat transmis redacției. 

medicamente decontate farma

Ca parte a activității sale de creare a unui cadru de reglementare a sectorului farmaceutic care să fie adaptat exigențelor viitorului și rezistent la crize, Comisia Europeană (CE) a publicat ieri o consultare publică privind revizuirea legislației UE în domeniul farmaceutic. Acesta este ultimul pas către o reformă ambițioasă, astfel cum s-a anunțat în Strategia farmaceutică pentru Europa, adoptată în noiembrie 2020.

„Astăzi (ieri – n.red.) facem un pas important în direcția reformării legislației UE în domeniul farmaceutic până la sfârșitul anului viitor. Un cadru de reglementare pentru produsele farmaceutice care să fie modernizat și adecvat scopurilor urmărite este un element esențial al unei puternice uniuni europene a sănătății și are o importanță majoră în abordarea numeroaselor provocări cu care se confruntă acest sector. Fac apel la toți cetățenii interesați și la toate părțile interesate să ne ajute să elaborăm normele UE pentru viitor, astfel încât să răspundem nevoilor pacienților și să menținem caracterul inovator și competitiv al industriei noastre la nivel mondial”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Opiniile publicului, luate în considerare

Consultarea, care se va desfășura timp de douăsprezece săptămâni, până la 21 decembrie, va colecta opiniile atât ale publicului larg, cât și ale părților interesate, pentru a sprijini evaluarea revizuirii legislației farmaceutice a UE și a impactului acestei revizuiri. Evoluțiilor de ieri urmează consultării publice desfășurate pentru pregătirea strategiei în cauză. 

Vă recomandăm și: Planul național de redresare și reziliență al României, aprobat de Comisia Europeană 

De la adoptarea strategiei, CE a lucrat la o serie de acțiuni în strânsă cooperare cu autoritățile statelor membre, cu Agenția Europeană pentru Medicamente și cu organizații ale părților interesate. O acțiune emblematică majoră este revizuirea legislației generale în domeniul farmaceutic, care este preconizată să se încheie la sfârșitul anului 2022 și care este susținută și de un studiu în curs de desfășurare, se mai arată în același comunicat.

Alte acțiuni emblematice ale strategiei se axează pe evaluarea tehnologiilor medicale, pe spațiul european al datelor privind sănătatea, pe legislația privind bolile rare și medicamentele pentru copii și pe consolidarea continuității și securității aprovizionării cu medicamente în UE.

Consultarea publică lansată ieri abordează în special:

  • performanța legislației UE în domeniul farmaceutic;
  • existența unor nevoi medicale nesatisfăcute;
  • stimulente pentru inovare;
  • rezistența la antimicrobiene;
  • adaptarea la exigențele viitorului a cadrului de reglementare pentru produsele noi;
  • îmbunătățirea accesului la medicamente;
  • competitivitatea piețelor europene pentru a asigura medicamente la prețuri accesibile;
  • lărgirea spectrului de indicații al unor medicamente;
  • securitatea aprovizionării cu medicamente;
  • calitatea și fabricarea medicamentelor;
  • provocările de mediu.

20 de ani de la ultima revizuire a legislației în farma

Ultima revizuire cuprinzătoare a legislației generale în domeniul farmaceutic a fost prezentată în urmă cu aproape 20 de ani, se arată în comunicatul Comisie Europene.

De atunci, au apărut schimbări societale și științifice, precum și noi domenii de preocupare, cum ar fi rezistența la antimicrobiene, provocările de mediu și penuria unor medicamente.

În acest context, strategia farmaceutică adoptată în noiembrie 2020 include o agendă ambițioasă de acțiuni legislative și nelegislative care urmează să fie lansate în următorii ani și care au patru obiective principale:

  1. asigurarea accesului pacienților la medicamente care să aibă prețuri accesibile și abordarea nevoilor medicale nesatisfăcute (de exemplu, în domeniul rezistenței la antimicrobiene, al cancerului, al bolilor rare);
  2. sprijinirea competitivității, inovării și sustenabilității industriei farmaceutice a UE și dezvoltarea unor medicamente de înaltă calitate, sigure, eficace și mai ecologice;
  3. consolidarea mecanismelor de pregătire și răspuns în situații de criză și abordarea securității aprovizionării;
  4. asigurarea unei voci puternice a UE pe plan mondial, prin promovarea unui nivel înalt al standardelor în materie de calitate, eficacitate și siguranță.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe