Newsflash
Știri

Complexul memorial "Vasile Lucaciu"

de Conf. dr. Vitalie TEODORU - ian. 11 2012
Complexul memorial
   La zece kilometri de Baia Mare, pe drumul ce leagă Baia Sprie de Cavnic, se află ansamblul muzeal „Vasile Lucaciu“ din Siseşti. Născut pe plaiurile nordului românesc, Vasile Lucaciu a funcţionat din 1877 ca profesor de limba română la Satu Mare, dar, intrând în conflict cu autorităţile, din cauza luptei pentru redeşteptarea naţională a românilor ardeleni, a demisionat din învăţământ şi s-a retras, în 1885, ca paroh la Siseşti. Acest sat avea să devină curând un adevărat centru de rezistenţă şi afirmare românească, datorită neobositei activităţi pe care a desfăşurat-o aici Vasile Lucaciu, ca tribun al românilor în lupta pentru emancipare politică, socială şi naţională pentru unirea Transilvaniei cu România.
   Vechea casă din lemn a servit familiei lui cu patru copii drept locuinţă timp de aproape 30 de ani. În casa memorială de astăzi sunt păstrate obiecte personale, fotografii şi documente ale unei existenţe pe cât de modeste, pe atât de zbuciumate. Vasile Lucaciu s-a îngrijit îndeaproape de luminarea sătenilor. În 1905, prin strădaniile sale, se construieşte o clădire încăpătoare pentru şcoală. În livadă, copiii învăţau să îngrijească şi să altoiască pomi. Clădirea şcolii, situată în aceeaşi curte memorială, adăposteşte în prezent o expoziţie de manuale şi recuzită şcolară veche, o galerie de portrete ale unor cărturari ardeleni (tablouri realizate şi donate recent de pictorul băimărean Mircea Hrişcă), precum şi o amplă expoziţie privind lupta românilor pentru unitate şi independenţă naţională. Sunt expuse documente ale luptei pentru afirmarea drepturilor românilor ardeleni în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, activitatea Partidului Naţional Român din Transilvania din conducerea căruia făcea parte Vasile Lucaciu, alături de George Pop de Băseşti – cel care avea să prezideze, la 1 decembrie 1918, Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia. Este ilustrată contribuţia covârşitoare a Asociaţiei Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA) la pregătirea marelui act al unirii politice a românilor, prezenţa exemplară a lui Vasile Lucaciu ca activist al acestei asociaţii. Un loc important în expoziţie îl ocupă documentele mişcării memorandiste – momentul culminant al luptei pentru drepturi politice şi naţionale ale românilor. Redactarea Memorandumului românilor din Transilvania şi Ungaria adresat împăratului de la Viena a fost efectuată, în bună parte, în casa lui Gavril Barbul, cumnat al lui Vasile Lucaciu. Considerat autorul moral al Memorandumului, acesta din urmă a fost condamnat la cinci ani de închisoare, cea mai grea dintre sentinţele pronunţate în procesul intentat de autorităţile de la Budapesta memorandiştilor, în anul 1894. În expoziţie sunt prezentate, de asemenea, documente privind constituirea, la Paris, la 3 octombrie 1918, a Consiliului Naţional al Unităţii Române, avându-i ca preşedinte pe Take Ionescu şi ca vicepreşedinţi pe Vasile Lucaciu şi Octavian Goga. Un spaţiu important este rezervat documentelor Unirii de la 1 Decembrie 1918 şi ale participării Maramureşului, Chioarului şi Lăpuşului la împlinirea marelui ideal naţional, consfinţit prin hotărârea Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia. Ca membru al Parlamentului, Vasile Lucaciu a militat activ pentru realizarea unor reforme democratice.
   S-a stins din viaţă la 29 noiembrie 1922, la Satu Mare. A fost înmormântat în biserica din Siseşti, componentă a complexului memorial. „Leul de la Siseşti“ s-a identificat cu oamenii locului şi ai ţării, făcându-se purtătorul idealurilor de dreptate, libertate şi o viaţă mai bună.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe