Newsflash
Știri

Caravana „Sănătatea vine la tine”: 55 de persoane au aflat că sunt bolnave de diabet

de Dorina Novac - sept. 13 2022
Caravana „Sănătatea vine la tine”: 55 de persoane au aflat că sunt bolnave de diabet

Peste 70% dintre persoanele testate gratuit în cadrul caravanei „Sănătatea vine la tine” erau obeze sau supraponderale, iar 77% aveau valori crescute ale colesterolului.

Caravana „Sănătatea vine la tine”, proiect al Alianței Pacienților Cronici din România, cu focus pe boli cardiovasculare și diabet, a testat în perioada mai-iulie a acestui an 1.229 de persoane din mediul rural. Dintre cei care au venit la caravană, 75% aveau peste 50 de ani.

caravana

Potrivit datelor, aproape jumătate dintre persoanele prezente sunt obeze (45,4%). Astfel, 26,3% au obezitate de gradul I, 12% obezitate de gradul II și 7,1 % obezitate de gradul III).

De asemenea, încă o treime sunt supraponderale (31,5%). Doar 12,6% dintre cei cu un indice de masă corporală mai mare de 30 au vorbit cu medicul de familie despre greutatea lor.

La calculul riscului de boli cardiovasculare (Heart Score, un indicator folosit de societățile profesionale internaționale de cardiologie), a reieșit că 45% dintre pacienți au risc crescut (25%) și foarte crescut (20%) de a dezvolta boli cardiovasculare în următorii 10 ani. Datele mai arată că 113 persoane au fost depistate la EKG cu tulburări de ritm cardiac, 95 aveau afecțiuni ischemice și 9 aveau modificări ale dimensiunilor cavităților cardiace.

Aproape jumătate dintre pacienți (49,31%) aveau colesterolul total de peste 200. Dintre aceștia, doar 28% fuseseră diagnosticați cu hipercolesterolemie. Iar peste 50% din populația testată suferă de dislipidemie (valori crescute ale grăsimilor în sânge, mai precis colesterolul și trigliceridele).

Mai mult de două persoane din trei (69%) au glicemii de prediabet și diabet (valori de peste 100). Glicemia cea mai mare a fost de 369.

Peste 50 de persoane au aflat în această caravană că sunt bolnave de diabet și 11 dintre ele aveau glicata peste 9. Dintre persoanele cu diabet (diagnosticate anterior sau în timpul caravanei), 44% au risc mediu și mare de neropatie diabetică, după cum a rezultat în urma efectuării testului Michigan.

Aproximativ 60% dintre cei testați au prezentat modificări ale hemogramei, dintre care 12% au diverse grade de anemie care se asociază și cu deficit de fier. 25% din populația testată are deficit de fier, iar 10% din oameni fuseseră diagnosticați cu anemie în ultimii doi ani.

Caravana a ajuns în șapte județe: Caraș Severin: Pojejena, Mureș: Beica de Jos, Iași: Cotnari, Dolj: Cîrna și Cetate, Ialomița: Gârbovi, Călărași: Nicolae Bălcescu, Dâmbovița: Morteni.

Analizele efectuate gratuit au fost: glicemie, hemoglobina glicată, colesterol (toate acestea atât la fața locului, cât și în laborator), analize de sânge (hemogramă, profil lipidic, feritină), EKG, testul Michigan pentru complicațiile diabetului, chestionar de risc cardiovascular.

Echipa de medici, asistente medicale, studenți la Medicină, elevi ai școlilor post-liceale sanitare au efectuat nu doar investigații, ci și educație medicală despre bolile cardiovasculare și despre controlul diabetului, au distribuit broșuri educative, au dat sfaturi despre nutriție și schimbarea stilului de viață și au încurajat persoanele prezente să discute cu medicii de familie despre problemele de sănătate descoperite.

„Pacienții cu probleme cardiace nu sunt reprezentați de ani de zile de nicio asociație, nu le apără nimeni drepturile. Așa că am decis ca noi, Alianța Pacienților Cronici din România, să sprijinim înființarea Asociației Pacienților cu Afecțiuni Cardiovasculare Pro Cardio, ca și acești pacienți să fie reprezentați la nivel național, precum toate celelalte patologii reprezentative. Președinta acestei nou înființate asociații este Adina Rusu, pacientă cu probleme cardiace și cancer. Am toată încrederea că experiența ei în navigarea de pacienți va fi de mare folos viitorilor membri ai asociației”, a declarat Cezar Irimia, președintele APCR.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe