Newsflash
Știri

Campanie de conştientizare şi de prevenţie a obezităţii infantile

de Dorina Novac - iul. 7 2021
Campanie de conştientizare şi de prevenţie a obezităţii infantile

Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei și Copilului ,,Alessandrescu- Rusescu” București (INSMC), cu sprijinul Ministerulului Sănătății, a dat start Campaniei de conștientizare și prevenție a obezității infantile.

INSMC „Alessandrescu-Rusescu”, alături de Ministerul Sănătății în calitate de partener strategic, inițiază Campania de conștientizare și prevenție a obezității infantile, susținută de echipa multidisciplinară de medici din cadrul INSMC (dr. Carmen Truțescu – medic primar psihiatrie pediatrică, dr. Bogdan Pascu – medic specialist endocrinologie, dr. Victor Miron – medic pediatru, dr. Roxana Căldăraru – medic primar recuperare medicală, dr. Laura Matei – medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice), coordonată de conf. dr. Mihai Craiu – medic primar pediatrie.

INSMC
Sursă imagine: INSMC „Alessandrescu-Rusescu” // Facebook

Potrivit unui comunicat, prin această campanie, specialiștii INSMC vor pune sub lupă factorii implicați în obezitatea infantilă (factori genetici, factori de nutriție, factori emoționali, sedentarismul, factori endocrini...) și vor face prevenție prin informarea corectă a părinților în ceea ce privește implicațiile obezității infantile pe termen lung asupra sănătății copiilor.

Toate informațiile sunt conectate pe site-ul dedicat campaniei – www.testulgreutatii.ro - site care găzduiește Ghidul pentru părinți, semnat de medicii coordonatori ai campaniei, care poate fi consultat, dar și descărcat de către părinți și copii.

„Studiile recente ne arată că neglijarea unui stil de viață sănătos, dominat de expunere excesivă la ecrane – în epoca tabletelor și a telefoanelor în fața cărora stau copii de la 9-10 luni în sus - obiceiuri alimentare nepotrivite, puținele ore de activitate fizică structurată sunt factori care duc la obezitate. Și dacă nu facem nimic, peste 50% dintre copiii actuali vor deveni obezi peste 30 de ani. Zestrea genetică înseamnă doar 14% din traiectoria și din factorii care influențează IMC-ul unui adult, iar restul, sunt factori influențabili”, a precizat dr. Mihai Craiu.

Potrivit medicului specialist endocrinologie Bogdan Pascu, toți copiii care astăzi suferă de suprapondere sau obezitate vor ajunge, în mare proporție, adulți obezi.

„În momentul acesta, în cabinetul de endocrinologie al Institutului, cel puțin 1 din 2 copii se prezintă pe lângă alte afecțiuni și cu suprapondere sau obezitate, cel puțin 1 din 2 copii prezintă o comorbiditate asociată de tip hipertensiune, dislipidemie, dar și noi patologii endocrinologice descrise în asociere cu obezitatea – de tip hipotiroidism, pubertate precoce sau pubertate întârziată”, a adăugat dr. Bogdan Pascu.

Dr. Roxana Căldăraru, medic primar psihiatrie pediatrică, a subliniat că conform OMS, copiii cu vârsta preșcolară (vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani) ar trebui să fie activi fizic pe tot parcursul zilei pentru creștere și dezvoltare, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani ar trebui să efectueze 60 de minute (1 oră) sau mai mult de activitate fizică de intensitate moderată în fiecare zi, inclusiv aerobic, iar adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani, ar trebui să efectueze 60 de minute (1 oră) de activitate fizică pe zi.

„Studiile arată că 10% dintre fetele care suferă de obezitate fac, la un moment dat, un episod depresiv, iar băieții riscă consum de substanțe interzise și de alcool. Asta înseamnă că cel puțin o dată, pe parcursul vieții lor, copiii care se confruntă cu obezitate se vor întâlni cu un diagnostic psihiatric”, a explicat dr. Carmen Truțescu, medic primar psihiatrie pediatrică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe