Newsflash
Internaționale

Sindicatele europene vor o lege privind temperatura maximă la locul de muncă

de L. Budin - iul. 25 2022
Sindicatele europene vor o lege privind temperatura maximă la locul de muncă

Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) pledează pentru adoptarea unei legi care să stabilească o temperatură maximă la locul de muncă, pe Bătrânul Continent.

Anul acesta, Europa a suferit deja de două perioade de caniculă, iar asta i-a mobilizat pe sindicaliști, notează AFP și Agerpres.

muncitor-constructii

Doi lucrători au murit săptămâna trecută din cauza insolaţiei în Spania. În Franţa, o ţară care nu limitează temperaturile la locul de muncă, 12 persoane au murit în accidente de muncă legate de căldură în 2020”, a scris CES într-un comunicat.

Bilanţul s-a înrăutăţit joia trecută în Spania: serviciile de urgenţă din regiunea Madrid au anunțat decesul unui bărbat care distribuia pliante în cutiile poştale. El a murit din cauza insolației.

În Uniunea Europeană, 23% din lucrători sunt expuşi la temperaturi ridicate pentru cel puţin un sfert din timpul lor de muncă, un procent care creşte la 36% în sectoarele agriculturii şi industriei şi la 38% în construcţii, potrivit datelor agenţiei Eurofound.

Cu toate acestea, se arată în comunicat, „doar câteva ţări europene au o legislaţie destinată protejării lucrătorilor în timpul valurilor de căldură” - cu „variaţii mari” de la stat la stat.

Potrivit sindicatelor afiliate la CES, lucrătorii belgieni ale căror locuri de muncă sunt solicitante din punct de vedere fizic nu pot lucra când temperatura depăşeşte 22°C.

Limita este stabilită este cu 5 grade Celsius mai mare în Ungaria pentru acelaşi tip de muncă, în timp ce Slovenia limitează temperatura la 28°C la toate locurile de muncă.

Or, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, temperatura optimă de lucru este între 16 şi 24 de grade Celsius.

Lucrătorii se află în fiecare zi în prima linie a crizei climatice, au nevoie de protecţii adecvate. Condiţiilor meteo nu le pasă de frontierele naţionale. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de o legislaţie la nivelul UE privind temperaturile maxime la locul de muncă”, a spus secretarul general adjunct al CES, Claes-Mikael Stahl.

Valul de căldură care a lovit Europa de Vest la jumătatea lunii iulie a provocat moartea a peste 500 de persoane în Spania şi a doborât numeroase recorduri de temperatură în Franţa, Regatul Unit şi Danemarca.

Efectul variațiilor de temperatură asupra organismului

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe