Newsflash
OPINII

Scoateţi banii, domnule prim-ministru!

de Vlad MIXICH - apr. 16 2015
Scoateţi banii, domnule prim-ministru!
Hârtii. Mormane de hârtii cu semnături şi ştampile oficiale zac astăzi pe holurile Ministerului Sănătăţii. E mobilierul kafkian al unui minister găzduit în aceeaşi clădire din care, cu 25 de ani în urmă, dădeau ordine Tovarăşu’ şi Tovarăşa. Cei doi lideri comunişti care au croit cel mai de mucava-sistem politic din istoria României. Un sistem în care arareori realitatea de pe hârtie chiar avea un corespondent în realitatea nemijlocit trăită de oameni. Coincidenţă sau nu, tradiţia este continuată până în 2015 de acest minister, subfinanţat, cu prea puţini angajaţi dar cu mult prea mulţi şefi, cu semnături şi protocoale care, adesea, valorează mai puţin decât hârtia pe care au fost scrise.
Cum a fost, de pildă, protocolul semnat în urmă cu un an, în aprilie 2014, prin care ministerul promitea Federaţiei Sanitas mărirea tuturor salariilor din sistem măcar cu 100 de lei. Cu 22 de euro adică. Costul unui prânz decent la Paris. Sau al unui păhărel cu apă minerală în cluburile din Dubai, unde premierul Victor Ponta îşi petrece vacanţele.
Guvernul Ponta nu s-a ţinut de cuvânt. De altfel, cu excepţia bursei acordate rezidenţilor, angajaţii din sistemul medical o duc astăzi la fel de prost ca în urmă cu trei ani. Sigur, este lăudabil că Nicolae Bănicioiu, actualul ministru al sănătăţii, a admis în timpul unui interviu televizat că un salariu decent pentru medicii rezidenţi ar trebui să atingă suma de 5.000 de lei lunar. Dar din nou… realitatea lor este atât de îndepărtată de realitatea noastră. Cu tot cu bursa oferită de guvernul Ponta, 90% din rezidenţii români pot doar visa la cei 5.000 de lei pe lună.
Cum de multe ori dr. Dan Pereţianu a explicat în paginile „Viaţa medicală“, pentru a atinge onorabilitatea financiară, într-o ţară ca România, este nevoie ca salariul unui medic debutant să fie de două ori mai mare decât salariul mediu pe economie. Constatarea este de altfel veche; încă din 1993 un raport al Băncii Mondiale despre sănătatea românească menţiona acest lucru. La nivelul anului 2015, vorbim aşadar de aproximativ 1.500 de euro. Nu foarte departe de cifra pomenită de ministrul Bănicioiu, dar la o distanţă enormă de realitatea prezentă.
Interesant este că eterna scuză – „nu avem bani pentru salariile din sistemul sanitar“ –, nu mai are acoperire în 2015. Premierul Victor Ponta s-a lăudat săptămâna trecută cu încasări suplimentare la buget „în primele trei luni din 2015“ de un miliard de euro! Doar în primele trei luni. Deci există bani pentru mărirea salariilor tuturor medicilor rezidenţi până la acel 5.000 de lei pe lună menţionat chiar de un ministru al guvernului Ponta. Şi ar mai rămâne destul şi pentru creşterea salariilor asistenţilor medicali şi ale celorlalţi angajaţi din sistem. Guvernul nu ne-ar face o favoare, ci doar şi-ar face datoria. Datoria de a-şi respecta cuvântul dat. Datoria de a-i respecta şi în realitate pe cei pe care, deocamdată, îi respectă doar pe hârtie şi în vorbe goale vânturate la televizor.
Mulţi experţi din afara sistemului medical susţin că simpla creştere a salariilor nu va rezolva problemele sănătăţii româneşti. Îi contrazic. Turcia, buricul peşcheşului şi sufletul şpăgii, acolo unde astfel de fenomene erau mult mai răspândite decât sunt astăzi în spitalele noastre, a găsit soluţia. În urmă cu zece ani au crescut salariile medicilor, stabilind venitul minim al acestora la 1.750 de euro, existând posibilitatea creşterii lui în funcţie de anumite criterii de performanţă. Astăzi, un medic turc câştigă în medie 4.500 de euro. Fenomenul şpăgilor în spitale s-a diminuat considerabil, iar satisfacţia turcilor faţă de spitalele lor publice a crescut până la 79%, peste încrederea în spitalele private. Ştiţi câţi români se declară mulţumiţi de medicina practicată în spitalele noastre publice? Doar un sfert – cel mai mic procent din Europa.
Principiul aplicat în Turcia este simplu: orice om care-şi simte munca respectată şi apreciată vine cu drag la serviciu. E mai binedispus, se poartă mai frumos cu clienţii şi e mai performant. Ştiu că unui politician român, după o carieră îndelungată în cea mai coruptă clasă politică din cea mai coruptă ţară europeană, îi este greu să înţeleagă acest concept. Dar şeful Guvernului României este încă tânăr şi poate învaţă şi altceva decât tupeu şi machiaverlâcuri.
Nu pomenesc nimic despre medicii specialişti pentru că e clar că acest guvern nu intenţionează să le mărească salariile. Proiectul de lege aflat în Parlament, care prevede introducerea practicii private în spitalele publice, transferă creşterea salarială necesară din responsabilitatea statului în cea a pacientului tratat la cerere sau în regim privat. Dacă va fi aprobat în forma actuală, proiectul respectiv nu va produce o creştere a veniturilor medicilor, ci scăderea acestora, deoarece toţi banii primiţi astăzi în plicuri vor fi impozitaţi de stat. Banii pacientului, nu ai statului, vor fi cei care vor menţine constant venitul medicului. Vom acorda spaţiu larg de dezbatere acestui proiect foarte important, despre care s-a scris pentru prima oară în „Viaţa medicală“.
Dar cei aflaţi la baza lanţului trofic din sistemul medical, şi anume rezidenţii şi asistenţii medicali, nu vor fi atinşi de acest proiect. Şi nici nu beneficiază de vreo reprezentare viguroasă în faţa autorităţilor din partea organizaţiilor lor profesionale. Cel puţin în epoca Vasile Astărăstoae, Colegiul Medicilor din România a excelat prin ineficienţă în privinţa apărării drepturilor rezidenţilor. Amintesc un singur episod: toamna lui 2013, când preşedintele Colegiului solicita autorităţilor să dubleze salariile rezidenţilor, menţionând că cererea este „ne-negociabilă“. Doar două luni mai târziu, fălosul „ne-negociabil“ al domnului Astărăstoae se micise până la dimensiunea celor 140 de euro acordaţi prin bursă rezidenţilor (şi nu tuturor!). Chiar şi acei bani au ajuns cu întârziere mare la tinerii medici, fiind blocaţi birocratic, şi doar după presiunea creată de presă.
Atunci când vorbim despre situaţia tânărului rezident sau a asistentului medical în România lui 2015, constatăm că aceasta nu s-a schimbat foarte mult în ultimul secol. În 1938, scria în memoriile sale dr. I. Bordea, „medicul nu avea nicio stabilitate şi prefectul făcea cu el ce voia“. Astăzi, la fel. Politicianul poate face ce vrea cu tânărul medic. Deşi politicianul a muncit, a studiat şi a riscat mult mai puţin decât orice rezident din anii terminali.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe