Newsflash
Imagine campanie proprie
Hi-tech & Gadgets Știri

Scanner mamar pentru autoexaminare

de Florentina Ionescu - aug. 11 2023
Scanner mamar pentru autoexaminare

Cercetătorii de la MIT au creat un dispozitiv cu ultrasunete, portabil la nivelul sutienului, menit să detecteze prezenţa tumorilor maligne atunci când aceste formaţiuni sunt încă în stadii incipiente.

Atunci când cancerul mamar este diag­nosticat în stadii incipiente, rata de supravieţuire a pacientelor este de aproape 100%. Din nefericire, când tumorile sunt detectate în stadiu tardiv, rata de supravieţuire scade la aproape 25%.

Un dispozitiv precum cel creat de specialiștii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) s-ar putea dovedi a fi extrem de valoros pentru pacientele aflate la risc înalt de a dezvolta cancer mamar, în intervalul de timp dintre două mamografii.

În esenţă, scannerul este asemănător unui plasture flexibil care poate fi atașat unui sutien. El permite femeii care îl poartă să miște un tracker pe bază de ultrasunete de-a lungul și de-a latul plasturelui și să obţină, din diferite unghiuri, imagini ale ţesutului glandei mamare.

 Formă nouă și ușor de folosit

În cadrul unui studiu recent, cercetătorii de la MIT au arătat că au reușit să obţină imagini la o ultrasonografie realizată cu acest scanner comparabile cu cele ale unor ultrasonografii realizate în centrele medicale de imagistică. „Am reușit să schimbăm factorul ce ţine de formă, când vine vorba despre tehnologia ultrasonografiei, astfel încât ea să poată fi folosită în intimitatea propriei locuinţe. Este un aparat portabil și este ușor de folosit. Asigură o monitorizare în timp real a ţesutului mamar”, a declarat Canan Dagdeviren, profesor asociat în cadrul MIT și autorul senior al studiului. Lucrarea a fost publicată recent în Science Advances.

Credit foto: Credit foto: Canan Dagdeviren Canan Dagdeviren


Notă autor:

https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adh5325
https://medicalxpress.com/news/2023-07-wearable-ultrasound-scanner-breast-cancer.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe