Newsflash
Cultură

Sărbătoarea poeziei

de Dr. Raluca BULEA - sept. 20 2024
Sărbătoarea poeziei

Sezonul cultural a revenit în forţă în luna septembrie, un exemplu edificator fiind Festivalul Internaţional de Poezie București.

Manifestaţia culturală a avut loc în perioada 9 -15 septembrie și a fost organizată de Muzeul Naţional al Literaturii Române în parteneriat cu alte instituţii culturale importante din București. 

Festivalul Internaţional de Poezie București (FIPB) a ajuns la cea de-a XIV-a ediţie, care îl apropie de maturitate, fapt dovedit de multitudinea, diversitatea și consistenţa manifestărilor incluse pe agenda sa. Evenimentul cultural a adus la București și o serie întreagă de scriitori și oameni de cultură de pe alte meleaguri.

Lecturile publice au reprezentat, cum era și firesc, partea centrală a programului. Versurile de azi sau de odinioară au răsunat în limbile lor de origine, având întotdeauna în spate și variante de traducere în română ori engleză, pentru a facilita o comunicare autentică a poeţilor cu publicul lor. Pornind de la versuri, au existat de asemenea și ateliere, improvizaţii ori spectacole de tip performance. Acestea au pus filonul poetic într-o lumină nouă, în cadrul cărora spectatorii au căpătat un rol activ și au devenit la rândul lor creatori de emoţie artistică.

Expoziţii documentare și conferinţe

Nu putem desprinde poezia de cei care o plăsmuiesc, graţie inspiraţiei, talentului și sensibilităţii cu care au fost înzestraţi, motiv pentru care organizatorii FIPB au evocat personalităţile acestor autori în cadrul unor momente speciale. Poate cel mai semnificativ dintre acestea a fost marcarea, la sediul din Calea Griviţei, a patru secole de la nașterea cărturarului, poetului și traducătorului mitropolit Dosoftei (1624-1693), printr-o expoziţie documentară și de carte veche (foto copertă). Aceasta va rămâne deschisă pentru public până la 28 septembrie 2024. 

De o atenţie deosebită s-au bucurat și conferinţele ori dezbaterile în care specialiști reputaţi au discutat despre limba română și percepţia sa în plan naţional și internaţional, despre literatură în general, despre limbajul poetic și traducerile literare.

De la literatură la muzică

Și cum versurile trezesc adesea și inspiraţia compozitorilor, programul a fost întregit cu numeroase momente muzicale. În cadrul lor, spectatorii au putut savura ritmuri și momente istorice diferite, de la muzica veche cu textele lui Anton Pann, trecând prin muzică folk contemporană și încheind cu fado-ul portughez, care a dovedit că știe să fie și vesel. Nu doar melancolic, așa cum este îndeobște cunoscut.

Nu în ultimul rând, publicul s-a bucurat și de expoziţii de fotografie și artă contemporană, precum și de o serie de lansări de volume noi, care să ducă mai departe atmosfera FIPB și după încheierea sa.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe