Newsflash
Știri

Săptămâna internațională a testării HIV, ediția a treia

de Dorina Novac - nov. 21 2022
Săptămâna internațională a testării HIV, ediția a treia

Asociaţia Română Anti-SIDA organizează, începând de luni, 21 noiembrie, Săptămâna Internaţională a Testării, în cadrul căreia se oferă posibilitatea testării gratuite şi anonime pentru HIV şi hepatită C.

Între 21 și 28 noiembrie 2022, în întreaga lume, are loc Săptămâna Internațională a Testării, în care Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), împreună cu alte 60 de organizații din domeniul SIDA și al hepatitelor virale, din 43 de țări, organizează evenimente dedicate publicului larg.

hiv

„În cadrul acestui eveniment anual de mobilizare internațională, inițiat de Coaliția PLUS în 2020, ARAS își va intensifica eforturile de informare, sensibilizare, testare și consiliere (pentru HIV și hepatită C), dar și de advocacy pentru acces la servicii medicale și sociale. Prin participarea la SIT, ARAS contribuie la rezolvarea problemelor cauzate de criza sanitară COVID-19 în ceea ce privește testarea și accesul la servicii și subliniază, încă o dată, importanța recunoașterii rolului indispensabil jucat de organizațiile comunitare în asigurarea sănătății cetățenilor”, se arată într-un comunicat.

Citește și: Campanie de informare privind bolile cu transmitere sexuală, derulată de FASFR

ARAS atrage atenția asupra faptului că această a treia ediție a Săptămânii Internaționale a Testării se desfășoară într-un context alarmant, de scădere a numărului de teste, dar de creștere a numărului de cazuri noi de infecție cu HIV în multe regiuni ale lumii, provocate de diminuarea finanțărilor publice și de lipsa de recunoaștere a actorilor comunitari.

În plus, potrivit reprezentanților asociației, războiul din Ucraina și alte crize umanitare de actualitate au scăzut și mai mult interesul factorilor de decizie pentru sănătate și servicii conexe.

„Amintim încă o dată că testarea este o etapă esențială în lupta împotriva infecției cu HIV și că testarea comunitară este cea mai eficientă soluție pentru stoparea epidemiei”, se mai arată în comunicat.

În condițiile în care, în România, serviciile medicale și sociale suferă de lipsa cronică de finanțare, ARAS cere factorilor de decizie naționali și internaționali:

  • să pună prevenirea și testarea în centrul priorităților sanitare, pentru a scădea rapid numărul noilor infectări
  • să recunoască rolul educatorilor între egali în oferta de servicii de îngrijire, prevenire și testare, pentru a crește calitatea vieții persoanelor afectate
  • să integreze persoanele vulnerabile (în special tinerii, femeile, bărbații care fac sex cu bărbați, lucrătoarele sexual, persoanele transgender) în crearea și implementarea activităților naționale din domeniu, oferindu-le resursele necesare
  • să intensifice testarea pentru HIV și hepatite virale, pentru a acoperi întârzirea din ultimii 2 ani
  • să promoveze și să generalizeze accesul la autotestare, prin stabilirea unor prețuri accesibile pentru autoteste atât pentru publicul larg, cât și pentru persoanele vulnerabile
  • să promoveze și să susțină prevenirea combinată
  • să asigure și să propună profilaxia pre-expunere (PrEP) persoanelor care nu sunt infectate cu HIV și să îi îndrume pe cei care trăiesc cu HIV către servicii de îngrijire complexe și constante
  • să stimuleze inovația în prevenire, testare și tratament și să stimuleze capitalizarea bunelor practici din cele 3 domenii.

În 2021, în cadrul Săptămânii Internaționale a Testării, 39.202 persoane din întreaga lume au beneficiat de 42.083 teste (HIV, hepatită B, hepatită C, sifilis, diverse tipuri de cancer produse de virusul papiloma uman), în 37 de țări. 

ARAS a asigurat anul trecut accesul la testare HIV pentru 650 persoane din România, prin trimiterea gratuită de teste rapide la domiciliu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe