În țara noastră, șase femei pierd zilnic lupta cu cancerul de col uterin, a avertizat prof. dr. Monica Cârstoiu, în contextul Zilei Internaționale de Conștientizare a Infecției cu HPV.
România este pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col, a reamintit prof. dr. Monica Cîrstoiu, la un eveniment organizat în contextul Zilei Internaționale de Conștientizare a Infecției cu HPV și al Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Obezității. Ea a adăugat că în țara noastră se înregistrează zilnic șase decese asociate acestei afecțiuni.
„Suntem pe primul loc în Europa la incidența și mortalitatea asociate cancerului de col uterin. În România, rata de mortalitate este de șase ori mai mare comparativ cu Europa. Sunt șase decese zilnice, pe an 4.300 de cazuri noi și peste 1900 de decese”, a subliniat prof. dr. Monica Cîrstoiu.
În același timp ea a evidențiat și noutățile din Programul național de screening de cancer de col uterin: „Trecem de la testarea de tip Babeș-Papa Nicolau, la populația țintă, în care încercăm screenarea prin screeningul de tip HPV. Avem noile criterii și noua metodologie care stabilește testarea HPV ca primă metodă de screening introdusă de anul acesta”.
Cu acest prilej, medicul primar de Obstetrică-Ginecologie a trecut în revistă și activitățile desfășurate la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) în ceea ce privește prevenția cancerului de col uterin: „SUUB încearcă și el să se îndrepte către cele trei ținte stabilite de OMS, care spune că, pe de-o parte, ar trebui să vaccinăm 90% dintre fetițe împotriva cancerului de col până la împlinirea vârstei de 15 ani, să facem screening cu teste performante la până la 70% dintre femei și să avem acces imediat la tratament după diagnosticare la 90% dintre femeile diagnosticate”.
În acest context, ea a prezentat rezultatele unui program pilot de screening aflat încă în desfășurare la SUUB: „În spitalul nostru s-a desfășurat un program pilot în care au fost aduse peste 1500 de teste de screening și rezultatele, pentru perioada 15 ianuarie-1 martie, [arată că] din 500 de teste recoltate, aproape 20% au evidențiat o tulpină HPV, 13% au avut tulpini cu risc înalt de dezvoltare a cancerului de col, 4,6% infecție HPV16 și 2% infecție HPV18”.
Prezent și el la eveniment, prof. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (UMFCD) a prezentat câteva legături evidențiate în diferite studii între infecția cu HPV și obezitate.
„Am căutat câteva studii și au arătat foarte clar că, de exemplu, pacientele obeze se vaccinează mai puțin, sau că evoluția cancerului de col uterin este mai agresivă la obeze. Chiar în cazul infecțiilor cu tulpini neagresive, s-au făcut studii care au arătat că mortalitatea generală este mai mare la cele care au aceste tulpini”, a precizat rectorul UMFCD.
Totodată, el a subliniat că, potrivit INSP, în UE infecția cu HPV provoacă 67.500 de cancere anual, iar în România se estimează că 30,7% din neoplazii sunt cauzate de infecția cu HPV.
„În acest caz, consider că se impune o mai bune coordonare între comunicatorii de sănătate, inclusiv mass-media, în acțiunea de a convinge populația, inclusiv băieții, să se vaccineze anti-HPV încă de la primele semne ale adolescenței”, a conchis profesorul Jinga.
Foto: Sănătatea Press Group
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe