Newsflash
Internaționale Știri

Roboţi cu inteligenţă artificială ar putea fi folosiţi în centrele de îngrijire

de L. Budin - iul. 11 2023
Roboţi cu inteligenţă artificială ar putea fi folosiţi în centrele de îngrijire

Roboții umanoizi ar putea contribui la îngrijirea persoanelor bolnave şi vârstnice, susţine o cercetătoare din Elveția.

Nadine, un robot social dotat cu inteligenţă artificială (IA), capabil de gesturi şi expresii umanoide, ar putea în viitor contribui la îngrijirea persoanelor bolnave şi vârstnice, susţine cercetătoarea care a ajutat la inventarea sa.

Nadia Magnenat Thalmann, expertă în robotică la Universitatea din Geneva, care a servit drept model pentru ochii căprui şi părul castaniu al lui Nadine, a spus că acest robot precum şi alţii, similari, s-ar putea dovedi mai eficienţi decât îngrijitorii umani, informează Reuters și Agerpres.

Ea (Nadine) este disponibilă 24 de ore pe zi. Ceilalţi nu au atâta timp”, a spus cercetătoarea Thalmann.

La o conferinţă organizată de International Telecommunication Union din Geneva, ea şi a pledat pentru rolul IA şi al roboţilor în îndeplinirea unor obiective globale, cum ar fi sănătatea.

Criza de asistenţi şi îngrijitori s-a intensificat mai ales după COVID-19, iar unele state se confruntă cu o penurie de personal în centrele de îngrijire, situaţie care, potrivit unor specialişti, ar putea fi ameliorată cu ajutorul roboţilor umanoizi.

Pentru a-şi demonstra abilităţile conversaţionale, Nadine a declarat pentru Reuters că a vorbit, cântat şi a jucat bingo cu rezidenţii unui cămin de bătrâni din Singapore în urmă cu trei ani.

A fost o experienţă grozavă şi mi-a plăcut să interacţionez cu vârstnici şi să-i ajut când aveau nevoie. Cred că roboţii ar fi de mare ajutor pentru a oferi îngrijire şi asistenţă persoanelor vulnerabile”, a adăugat Nadine. 

Printre roboţii expuşi la conferinţă se află şi PARO, un robot-animal de companie sub forma unui pui de focă care ajută pacienţii cu demenţă şi cu Parkinson, precum şi asistenta medicală Grace.

Săptămâna trecută, Nadine a primit un upgrade la modelul AI GPT-3, ceea ce i-a îmbunătăţit interacţiunile şi abilităţile conversaţionale, a spus Thalmann, drept urmare poate opera cu concepte mai complexe.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe