Newsflash
Știri

Regulamentul de funcţionare a Parcului Natural Văcăreşti, în dezbatere publică

de L. Budin - dec. 22 2022
Regulamentul de funcţionare a Parcului Natural Văcăreşti, în dezbatere publică

Regulamentul Parcului Natural Văcăreşti se află în dezbatere publică până pe data de 29 decembrie 2022, putând fi consultat pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Potrivit documentului, se propune ca pe suprafaţa Parcului Natural Văcăreşti să fie este interzise o serie de activităţi, printre care introducerea oricăror specii de floră şi faună sălbatice alohtone – originare din alte regiuni geografice - , indiferent de stadiul lor de dezvoltare, inclusiv a animalelor provenite din centrele de reabilitare, anunţă reprezentanții Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, citați de Agerpres.

vacaresti
Sursă foto: Facebook Administrația Parcul Natural Văcărești

Se interzice orice formă de vătămare, recoltare, capturare, ucidere, culegere, tăiere, dezrădăcinare sau distrugere cu intenţie, indiferent de stadiul de dezvoltare al tuturor speciilor de floră şi/sau faună sălbatice, orice formă de perturbare în cursul perioadelor de reproducere, de cuibărire, de creştere, de hibernare şi de migraţie a tuturor speciilor de faună sălbatică, orice formă de deteriorare sau distrugere a locurilor de reproducere, cuibărire sau odihnă a tuturor speciilor de faună sălbatică precum şi orice formă de comercializare, deţinere fără drept sau transport în vederea comercializării cu privire la toate speciile de floră şi faună sălbatice.

Nu vor fi permise hrănirea speciilor de faună sălbatice, cu excepţia hrănirii în timpul iernii de către Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti, prin hrănitoare special amenajate; aplicarea, răspândirea tratamentelor fitosanitare, a produselor de combatere a dăunătorilor, defolianţilor şi fitocidelor, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut în prealabil avizul Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti, conform legislaţiei în vigoare; orice măsuri destinate limitării sau reglementării populaţiilor de specii de floră şi faună sălbatice supraabundente sau de eliminare a indivizilor speciilor de floră şi/sau faună sălbatice invazive, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut în prealabil avizul Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti, emis în baza hotărârii Consiliului Ştiinţific.

Nu se admite aprinderea focului, de orice fel, inclusiv aprinderea şi eliberarea lampioanelor, folosirea oricăror materiale pirotehnice, focuri de artificii, petarde, pocnitori şi altele asemenea, care pot genera zgomote şi vibraţii cu impact puternic negativ asupra speciilor de floră şi sau faună sălbatice şi care prezintă un risc de incendiere.

Fumatul în interiorul parcului este permis doar în trei locuri semnalizate, la intrările principale.

Cei care intră în Parcul Natural Văcăreşti nu vor avea voie să depoziteze, să abandoneze şi să arunce şi să incinereze deşeurile de orice fel, inclusiv cele din plastic, hârtie, metal, sticlă, menajere, biodegradabile, zootehnice, rumeguş şi altele. De asemenea, vor fi interzise săpăturile, excavaţiile și lucrările de orice fel, care modifică configuraţia terenului, fără avizul Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti, emis în baza hotărârii Consiliului Ştiinţific.

Printre excepţii se află culegerea plantelor medicinale, a ciupercilor sau a fructelor comestibile pentru consum propriu.

Aria naturală protejată Parcul Natural Văcăreşti a fost înfiinţată prin Hotărârea Guvernului nr. 349/2016 privind declararea zonei naturale „Acumulare Văcăreşti” ca parc natural şi instituirea regimului de arie naturală protejată.

Suprafaţa Parcului Natural Văcăreşti este de 182,9 hectare, în conformitate cu vectorii existenţi pe site-ul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

În ultimii 25 de ani în această zonă s-a format un ecosistem umed cu întinderi de mlaştini, ochiuri de apă, stufăriş, crânguri de sălcii, cuiburi de plopi, perdelele de trestie şi stuf. Zona constituie habitatul a numeroase specii de păsări de apă, precum şi al multor specii de reptile, insecte, reptile, amfibieni şi mamifere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe