Newsflash
Ars Medici

Refluxul gastroesofagian şi tulburările de respiraţie în timpul somnului

de Dr. Mihaela OROS - dec. 5 2011
Refluxul gastroesofagian şi tulburările de respiraţie în timpul somnului
   Cele mai multe descrieri ale variaţiilor circadiene şi din timpul somnului, în ultimii ani, au abordat tensiunea arterială şi hipertensiunea, în timp ce fiziologia gastrointestinală a fost mai puţin dezbătută în descrierea sau aplicaţia clinică a schimbărilor legate de somn. Acest fapt poate fi atribuit în mare parte inaccesibilităţii lumenului tractului gastrointestinal (GI) investigaţiilor simple. Monitorizarea oricărei funcţii de bază a sistemului GI necesită o manevră invazivă, ceea ce poate reprezenta o experienţă neplăcută şi, în general, de natură sa întrerupă somnul normal.
   Decada anilor ’50 a fost punctul de plecare al „epocii de aur“ în investigarea somnului, cu un accent deosebit inclusiv pe fiziologia GI în timpul somnului.
   Au fost observate astfel schimbări majore care par destul de diferite, în funcţie de organul studiat şi de funcţia acestuia în cadrul sistemului GI. De exemplu, funcţia esofagiană spontană este semnificativ redusă în timpul somnului, întrucât nu este nevoie ca acest organ să funcţioneze decât în cazul în care sunt transmise alimente din zona esofagiană superioară. Acest fapt apare rareori fără înghiţire voluntară, posibilitatea ca aceasta să aibă loc fiind redusă semnificativ în timpul somnului. Pe de altă parte, activitatea motorie rectală persistă pe perioada somnului, mecanism necesar pentru păstrarea continenţei. (…)
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe