Newsflash
Știri

Rafila: se caută soluţii pentru acordarea în ambulatoriu a favipiravir

de L. Budin - ian. 12 2022
Rafila: se caută soluţii pentru acordarea în ambulatoriu a favipiravir

Antiviralul folosit în tratamentul COVID-19 „poate să scurteze cu două-trei zile durata bolii, dar (...) nu influenţează în niciun fel formele complicate şi decesul”, a precizat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a declarat că se încearcă găsirea de soluţii pentru acordarea în ambulatoriu a medicamentului anti-COVID favipiravir, informează Agerpres.

medicament-favipiravir

Am avut convorbiri repetate şi detaliate cu cei doi producători MSD şi Pfizer, în ceea ce priveşte medicamentele inovative care se iau în ambulatoriu - adică se dau în ambulatoriul de specialitate şi oamenii iau medicamentele acasă. Ele sunt demonstrate prin studii clinice ca fiind eficiente, iar în farmacii nu putem să punem în vânzare către public decât medicamente care sunt recomandate de către comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii. (...) Încercăm să facem acest lucru pentru favipiravir”, a precizat ministrul.

Deocamdată că se caută soluții:

Persoanele care pot să ia favipiravir în ambulatoriu, pot să ia numai după ce sunt evaluate din punct de vedere al stării de sănătate şi nu mă refer la infecţia COVID, ci la alte tipuri de afecţiuni, pentru că sunt medicamente foarte toxice, care afectează inclusiv sarcina (...). Ulterior, medicamentul va putea fi luat prin prescripţie medicală”, a subliniat Alexandru Rafila.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe