Newsflash
Știri

Raed Arafat: România va avea roboți de stingere a incediilor

de Florentina Ionescu - sept. 14 2022
Raed Arafat: România va avea roboți de stingere a incediilor

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne din România, dr. Raed Arafat, a fost prezent săptămâna trecută la conferința SSIMA Re:Imagine Healthcare, unde a anunțat mai multe noutăți.

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat, a susținut o prezentare în cadrul SSIMA Re:Imagine Healthcare (un festival anual internațional în domeniul MedTech / al tehnologiilor medicale), fondat de dr. Elena Ovreiu, de la Universitatea Politehnica din București, și de alți profesori și experți internaționali. 

raed arafat octombrie 2022 SSIMA oradea

În cadrul conferinței SSIMA, ce s-a desfășurat în perioada 5-9 septembrie, a avut loc într-una din zile un panel extraordinar despre managementul situațiilor de urgență. Din acest panel de experți a făcut parte și șeful DSU. 

Specialiștii au prezentat în cadrul sesiunii dispozitive și invenții inovatoare, cum ar fi șerpi care pot trece printre dărâmături, pentru a găsi victimele în caz de cutremur.

„Sunt multe tehnologii care ne atrag atenția pe partea de căutare/salvare. De exemplu, România va introduce pentru prima dată roboții de stingere a incediilor din zonele cu risc mare pentru pompieri. Primii roboți urmează să fie livrați cred că în cursul primului trimestru al anului viitor. Vor fi mașini care transportă roboți de stingere. Pompierii îi folosesc de la distanță pentru stingere în zone unde este risc de explozie, unde sunt substanțe chimice, unde pompierii ar fi în risc mare acolo. Pompierul este la distanță și operează robotul. Deci asta, de exemplu, urmează să se introducă pentru prima dată în România”, a declarat Raed Arafat după panelul dedicat managementului situațiilor de urgență.

O astfel de mașină ar avea patru roboți pe ea, care vor ajuta la stingerea incendiilor. Roboții sunt deja contractați, a mai explicat secretarul de stat.  

„O să introducem primele cinci mașini de acest gen în zonele unde avem industrie chimică sau industrie cu risc major.”, a mai detaliat șeful DSU.

El a oferind câteva exemple de zone geografice unde astfel de roboți de stingere a incendiilor se vor dovedi extrem de utili: Mureșul, unde există Azomureșul; Brașovul, unde sunt mai multe industrii de armament; probabil vor fi incluse București și Constanța (unde portul Constanța are riscurile lui).

„Sunt zone care necesită așa ceva, dar acesta e doar începutul. Investiția este din fonduri europene, nu știu sumele. Face parte din proiectele noastre. Roboții sunt contractați, urmează să se livreze. Roboții sunt făcuți de mai multe state, nu știu dacă cei pe care îi luăm noi sunt făcuți în Franța sau în altă parte. Dar bănuiesc că sunt făcuți în Franța. Sunt deja mai multe state care fac roboții și care îi folosesc în domeniul intervenției.”, a spus în încheiere șeful DSU, Raed Arafat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe