Newsflash
Internaționale

Radioterapia, de ajutor în aritmii?

de Dr. Mariana MINEA - mai 5 2023
Radioterapia, de ajutor în aritmii?

Oameni de știinţă din Statele Unite urmează să verifice dacă, în anumite cazuri atent selectate, o doză unică de iradiere ţintită poate fi eficientă și sigură pentru controlul aritmiilor.

radioterapie

Iradierea inimii pentru controlul aritmiilor poate părea o metodă contraintuitivă, știut fiind că medicii protejează cordul în ședinţele de radioterapie administrate pentru cancerul de sân ori de plămân. Radioterapia în caz de tumoră mamară a sânului stâng poate avea ca efect secundar, de exemplu, o pericardită constrictivă ori o altă afecţiune produsă prin inflamarea și rigidizarea unui ţesut din componenţa inimii.

Pacienţii cu aritmii ameninţătoare de viaţă sunt însă dispuși să încerce acest tratament experimental. Dr. Phillip Cuculich, specialist în tulburări de ritm cardiac la Universitatea Washington din St. Louis, a venit cu ideea unei metode neinvazive care ţintește din exterior, cu ajutorul radioterapiei, focarele aritmogene. Tratamentul ar putea da o șansă pacienţilor care nu sunt eligibili pentru procedurile de ablaţie prin cateterizare sau celor ce recidivează în mod repetat după astfel de intervenţii. Unii dintre acești pacienţi sunt la risc de moarte subită prin tulburarea de ritm de care suferă, șansa lor fiind buna funcţionare a defibrilatorului cardiac implantat.

Pacienţi selectaţi

Dr. Phillip Cuculich și echipa sa sunt pe punctul de a începe un prim studiu știinţific pentru a verifica dacă o doză unică de iradiere ţintită poate fi eficientă și sigură pentru pacienţii atent selectaţi. Terapia, neaprobată de FDA, a fost aplicată pentru cazuri punctuale, unui număr de aproximativ 80 de pacienţi începând cu anul 2017. Unii dintre ei încă sunt în viaţă, informează Associated Press. Pentru identificarea focarelor-ţintă, doctorul Cuculich a realizat o hartă electrică a inimii cu ajutorul unei electrocardiograme cu 250 de electrozi, montaţi pe o vestă specială.

Un exemplu de aritmie cardiacă este tahicardia ventriculară, în care ventriculii se contractă de peste 100 de ori pe minut din cauza unui focar electric anormal. Acest efort nu poate fi susţinut de miocard, care nu reușește să pompeze cantitatea optimă de sânge oxigenat spre ţesuturi.

 


Notă autor:

https://apnews.com/article/ventricular-tachycardia-heart-radiation-ablation-3b7db2a921bd416c62a7472eca905b69

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe