Newsflash
ACTUALITATE Știri

Proiect de lege: mininum două farmacii în oraşe, indiferent de numărul de locuitori

de L. Budin - dec. 14 2023
Proiect de lege: mininum două farmacii în oraşe, indiferent de numărul de locuitori

Farmaciile din mediul urban ar putea fi deschise în funcţie de necesităţile comunităţii şi de numărul de locuitori, stipulează o propunere legislativă.

Farmaciile comunitare în mediul urban ar putea fi deschise în funcţie de necesităţile comunităţii şi de numărul de locuitori, potrivit unei propuneri legislative de modificare a articolului 12 din Legea Farmaciei nr. 266/2008, depusă la Parlament, informează Agerpres.

Conform proiectului, înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban se face în funcţie de necesităţile comunităţii şi de numărul de locuitori, dovedit prin adeverinţă eliberată de autoritatea administraţiei publice locale, după cum urmează: în municipiul Bucureşti o farmacie la 3.000 de locuitori; în oraşele reşedinţă de judeţ o farmacie la 3.500 de locuitori; în celelalte oraşe, o farmacie la 4.000 de locuitori, minimum două farmacii indiferent de numărul locuitorilor.

Prezenta propunere legislativă survine ca urmare a depopulării localităţilor mici urbane şi a eforturilor depuse la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru a se găsi soluţii de a exista farmacii în oraşe unde ca urmare a scăderii populaţiei, conform recensământului populaţiei din 2022 şi conform legii actuale, se desfiinţează sau îşi reduc activitatea. Modificările propuse nu afectează bugetul de stat, nu presupun anumite cheltuieli bugetare, ci dorim doar o reglementare adaptată situaţiei actuale, se creează competitivitate şi nu monopol al preţurilor practicate de o singură farmacie şi astfel vom sprijini comunităţile îmbătrânite şi depopulate de locuitori tineri, în care lipsa a cel puţin un punct farmaceutic are efecte devastatoare la adresa protejării sănătăţii locuitorilor”, argumentează în expunerea de motive iniţiatorii legii. 

Propunerea legislativă a fost depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe